Na obisku pri bralki: Štirje letni časi Tine Smodiš

Kako lepo in slovesno ozračje nas je pričakalo! Prazniki Tini Smodiš očitno »ležijo«.

Se spomnite čudovitega pisanega vrtanika, ki smo ga po njenem receptu pekli za veliko noč? Tretji obisk pri najboljših kuharicah in kuharjih iz naše mesečne akcije nas je pripeljal v Bratonce.

Tina Smodiš je 35-letna magistra agronomije, odlična kuharica, in kot se je izkazalo takoj, ko smo stopili v njeno prijazno mansardo, gos­podinja s smislom za lepo. Vse na mizi se je po barvah ujemalo, še venček je bil domače izdelave: rdeče jagode izvirajo iz dolge češminove žive meje, ki obdaja hiško Smodiševih. Smo sredi rodovitne prekmurske ravnine, vasica od strani pozdravi popotnike, ki se mimo peljejo v Beltince. Če si zamislite Slovenijo kot pregovorno kokoš, so Bratonci njeno oko.

Tudi pred njihovo hišo je z ene strani »položena« kar velika njiva, kjer družina goji vse mogoče, kar prav pride v gospodinjstvu. Tina se je naučila to s pridom izkoriščati, razmišljati, kaj novega bi se dalo poustvariti, spremeniti, predelati. Na eni strani imajo njivo, na drugi lepo oskrbljen sadovnjak, vmes pa najdemo še kako gredico. Tina, ki je »od foha«, kakor se reče, jih sestavlja kar iz slamnatih bal, in kot pravi, kar dobro delujejo, dokler pač ne razpadejo. Še zanimivost: Tina je svoje agronomsko znanje okronala najprej z diplomo, nato še magisterijem iz nadležnih žužkov, ki jih izganjamo iz krompirja: pokalic, ki zalegajo sitne strune, in pozneje koloradskih hroščev, tudi ti niso nič prijetnejši.

Kuha »iz zemlje«

Življenje v tesni povezanosti z zemljo ima ponavadi koristne posledice za kuharijo; ne samo da lahko uživaš privilegij vedno svežih sestavin, če je v človeku kaj kreativnosti, se jih naučiš gledati s posebnim zanimanjem. Ko so imeli pri Smodiševih na njivi buče, je spoznala, da se zrelo meso rado kar samo od sebe trdi. In si je zamislila lizike iz buče in jabolk – v decembrskem veselju, ko se obiski vrstijo in je treba imeti kaj na zalogi za otroke, take reči vedno pridejo prav. Naprej: na polici v kuhinji ima zložene žganice, nekatere prav nenavadne, s pastinakom, na primer. Pa zraven tesno zaprte velike steklene kozarce z domačim čajem. Da niti ne omenjamo Tinine velike strasti: kot kaže, jo najbolj veselijo marmelade, ki jih tudi pošilja na različna tekmovanja. Med drugim nam je dala pokusiti odlično temno grozdno, iz samorodne jurke, pa iz nešpelj, tega vedno redkeje videnega sadja, ki svojo veljavo pokaže šele potem, ko ga dobi prvi mraz.

Da jo kuharija res veseli, smo se kmalu prepričali tudi pri izboru njenih jedi, tistih, s katerimi se je sama želela predstaviti bralcem Odprte kuhinje: vsi ti naši najboljši »tekmovalci« pripravijo več receptov, kot predlagamo, in pri Tini je bilo enako. Za vsakogar bo nekaj, največ pa za tiste, ki decembrski mraz blažijo s sladkarijami. Vsaka reč zase je nekaj posebnega in za vsako se vidi, da se je potrudila in da ji veliko pomeni tudi videz: za juho, na primer, ki ima odličen okus po starih časih, je izdelovala vložke v obliki zelenih deteljic. Naredila je ikebano iz zvezdic z jabolčnim nadevom, še enim receptom, ki vam ga zaradi razmeroma preproste priprave z veseljem ponujamo v pokušino. Na naši spletni strani pa poglejte, kako je okrasila jabolčne tortice, ki bodo čudovit posladek za kako lepo decembrsko nedeljo, ko se pripravljamo na vrhunec praznovanj.

Ob tem izboru naj spomnimo: Tina Smodiš se je v naši akciji večkrat uvrstila v sam vrh. Pisani vrtanik, v kruh ujeta pomlad, je nepozaben. Za poletje vam je priskrbela recept za paradižnikove spirale z rikoto in rožmarinom, jeseni si lep dan lahko zasladite z nabodali z grozdjem in listnatim testom, zdaj boste imeli tudi njene recepte za zimo, zlejvanka, ki nam jo je predlagala, ko smo iskali recepte za jogurt, pa je tako ali tako za vse letne čase.

Bratonska žlica

Ti naši obiski pri bralcih in bralkah, ki smo jih opazili zaradi dobrih prispevkov v akciji, v kateri zbiramo najboljše recepte z izbrano sestavino, so izredno prijetni in zanimivi. Živimo v času in svetu, kjer so največje svetovne atrakcije in intima najbolj slavnih ljudi zaradi medijev tako rekoč vsakomur na dlani, redko pa se ustavimo in vidimo življenje normalnih, navadnih ljudi, drobne dogodke, ki pletejo tkanino vsakdanjika v manjših mestih, na vasi, majhna zadovoljstva, ki ljudi držijo skupaj in jih povezujejo. Ti obiski so za nas zanimivi tudi zato, ker nam gostitelj odpre vrata ne samo v svojo kuhinjo, ampak tudi v svoj kraj. Tako smo mimogrede izvedeli, da imajo Bratonci neke vrste kulinarično ozadje. Turistično društvo Bratonci, kjer je dejavna tudi Tina, je zgradilo turistično hišo, ki so jo poimenovali Žlica. Glavno vlogo imajo pri njih jedi na žlico, to je jasno, čeprav izvemo, da je sicer najpomembnejši bratonski kulinarični izdelek krapec. Kakor pa razkrije Tina, lokalna legenda pripoveduje, da so tu začeli izdelovati in uporabljati žlice, ko se drugim še sanjalo ni o čem podobnem.

Vsi Tinini recepti:
Bučne smrečice
Praznična pita
Zvezdice na palčki
Svinjske ruladice s proseno kašo
Praznična juha

Fotografije: Leon Vidic

 

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana