Odprta Kuhinja

Kuhinje sveta na domači mizi

Odpri galerijo
A+   A-
Slovenci radi okušamo tuje kuhinje, bodisi v restavracijah bodisi jedi poskusimo pripraviti sami; možnosti je danes neskončno, tudi če ne potujemo po svetu.



Čeprav Slovenci radi uživamo v tradicionalni domači prehrani, v marsikateri družini so ob nedeljah še vedno na mizi obvezna goveja juha, pečenka in pražen krompir ter solata, pa po drugi strani strastno radi okušamo tuje dobrote. Spomnim se, pred leti smo doma vsaj enkrat na teden kuhali v voku, recimo temu kitajsko hrano, danes so poleg tega priljubljene tudi druge azijske, orientalska, mehiška in afriška kuhinja. Kar je prišlo od sosedov, pa imamo tako ali tako že za svoje, na primer italijanske pice in testenine, da ne govorimo o čevapčičih in bureku. Od daljnih, za nas eksotičnih kuhinj, nas privlačijo predvsem začimbe, bolj so nenavadne za naš okus, bolj so priljubljene. Gotovo je veliko vprašanje, koliko so jedi, ki jih pripravimo iz sestavin, kupljenih pri lokalnem trgovcu, vsaj malo podobne originalom. Podobno je z restavracijami, kjer jedi pač prilagajajo okusu Evropejcev. Kdor potuje po daljnih deželah, se lahko ob doma pripravljenih tujih jedeh najbrž samo nasmiha.

Poskusite še: Shamandar bi tahini

V restavracijo ali specializirano trgovino


V zadnjih desetih ali dvajsetih letih je pri nas zraslo nič koliko restavracij, ki ponujajo kuhinjo iz dežel, kamor večina ne bo nikoli odpotovala. Poleg kitajskih, ki so bile hit v devetdesetih letih, omenimo še japonske, orientalske, arabske in afriške, pa seveda precej popularno mehiške. V specializiranih trgovinah in večjih supermarketih, da ne omenjamo spleta kot največje svetovne trgovine, lahko kupimo celo vrsto sestavin, tudi za instant pripravo, iz katerih lahko eksotične jedi brez večjega truda in znanja skuhamo sami doma.

Na primer riž in testenine iz azijske kuhinje, že pripravljene arabske falafel polpete iz čičerike, sojino omako, ki je nepogrešljiva pri Kitajcih, ter nize začimb, od katerih so nekatere udomačene tudi pri nas, že v babičini kuhinji. Take so na primer cimet, klinčki in janež, koriander in muškatni orešček, bolj eksotično pa deluje kari oziroma kurkuma, ki je njegova glavna sestavina, z njo pa lahko nadomestimo tudi dražji žafran. Za značilni oster okus poskrbijo čili ali kajenski poper ter različne vrste popra.

Preberite še: Na vsaki destinaciji lahko doživiš gurmansko razsvetljenje

Seveda lahko kupimo že pripravljene omake in začimbne mešanice za različne jedi, od blago do zelo pekočih ali celo ekstremno pekočih, kdor si pač upa. Čeprav bogata uporaba začimb še ne pomeni, da morajo biti jedi tudi pekoče. Tuje kuhinje in njihovi specifični okusi so nam danes bolj blizu in dosegljivi kot kadar koli, četudi niso povsem taki kot v izvornih deželah.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kjer je veliko domačinov, se vedno odlično je!

Datum Objave: 2.9.2017 ob 08:09

Več iz te teme:

japonska kuhinjakulinarikapotovanjatujinajedi na potovanjihorientalska kuhinjaitalijanska kuhinja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja