Pot pod zob: Štiri najbolje ocenjene gostilne v Prekmurju in Prlekiji

Če se še odločate, kam jo popihati ta vikend, naj vam namignemo: Gostilna Rajh, Gostilna k Rotundi, Domačija Firbas in Gostilna Tramšek vas vabijo z odlično hrano.

Prekmurje je znano po gostoljubju, prijaznosti in izvrstni hrani, zato smo se odločili, da vas napotimo kar v ta del Slovenije. Pomagali smo si z Delovo spletno stranjo oziroma aplikacijo Gostilne, ki zbira Nedelove ocene Uroša Mencingerja in ocene Okusojedcev Slovenskih novic. Izbrali smo štiri najbolje ocenjene po njihovem mnenju.

1. Gostilna Rajh, Bakovci

So najvišje ocenjeni med vsemi štirimi, kajti ob obisku Uroša Mencingerja so si zaslužili kar vseh pet sončkov. Ponujajo sodobne prekmurske jedi na vrhunski način izpod rok chefinje Tanje Pintarič. »Prekmurska gibanica je še vedno enaka, le bučno torto, z mlečno kremo, bučnim oljem in sladoledoma, iz malin ter zelenega graha, so razstavili v pradelce. Zato je Rajh še vedno najboljša prekmurska gostilna – ker je na prvem križišču v Bakovcih še vedno vse po starem, pri Rajhu pa je vedno kaj novega. Stara gostilna, ki je vedno mlajša!«

Foto: Uroš Mencinger

2. Gostilna k Rotundi, Selo pri Prosenjakovcih

Štirje sončki za gostilno z zgodovino, ki so jo templarji prvotno zgradili kot romarsko kapelo v 13 stoletju. Slovijo po hrani, pripravljeni iz lokalnih sestavin, bizarno mesovje in ribe z drugih koncev sveta pa jih ne zanimajo. »Rotunda ima to, kar krasi vse pristne podeželske gostilne: če boste dovolj blizu, vam ne bo žal! Nobena visoka kuhinja, nobena vrhunska umetnost, zgolj prava domača – obrt! Skratka, lokalne sestavine, prijazne cene, domača postrežba in dodatki z lastnega vrta.«

Foto: Uroš Mencinger

3. Domačija Firbas, Cogetinci

Kmetija, ki ponuja tudi raznorazne aktivnosti, si je prislužila štiri sončke. Postregli vam bodo z lastnega vrta, sadovnjaka in hleva, slovijo pa tudi po izvrstni domači pici. »Poležavanje na plaži, v vročini in gneči, med turističnimi meniji in hrvaškimi grili? Če pa je tako blizu tako debela senca, tako poln sadovnjak, tako sladek sok in toliko vina. Na Firbasovo kmetijo se ne gre le na kosilo, temveč na aktivnosti. Če pa ostanete dovolj dolgo, da jih zmanjka, si izmislijo nove. Počitnice na pristni kmetiji in prijazni domačiji, na kateri vas mama dobro nasiti, sin pa dobro nasmeji.«

Foto: Uroš Mencinger

4. Gostilna Tramšek, Žerovinci

»Preprosto dobro güčanje pod štirimi sončki,« je zapisal Mencinger za gostilno, ki kuha po babičinih receptih, a na sodoben način, sezonsko lahkotno in iz sestavin domače pridelave. »Kaj je za pet, če je to za štiri? Tramšek ne bi bil nekaj tako posebnega, da je vseeno, ali se peljete tja skozi Ormož ali Ljutomer, samo da zavijete končno z običajnih poti, če bi Jelka Tramšek hotela več od preprostosti, a se zadovoljila z manj od odličnosti. To je le preprosta gostilna, v kateri te hrana razveseli, tudi s pomočjo le prleških vin, in v kateri ne güči le Zvonko, temveč tako lepo prleško žvrgolijo tudi Jelkine jedi. Čeprav je lahko kje še boljše, rad tako dobro jem!«

Foto: Uroš Mencinger

Preberite še: Anuška Cerovšek Beltram – Na vsaki destinaciji lahko doživiš gurmansko razsvetljenje

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana