Pesto iz rukole

Rukola je najboljša sveža, da pride do izraza njen izraziti grenko-pekoči okus, ki daje jedem svojstven pečat.

Rukola je vse bolj priljubljena zel, ki po videzu malo spominja na regrat, s svojim posebnim okusom pa jedce deli na dve skupini, tiste, ki jo obožujejo, in one, ki je ne marajo. Jedci iz prve skupine ne poznajo meja pri njeni uporabi. Svežo, celo ali natrgano na poljubno velikost dodajajo različnim jedem, najbolje se znajde v pisanih mešanih solatah, saj jim da specifičen okus. Ljubitelji jo potresejo po pici in testeninah ter zelenjavnih prilogah, dodajajo jo mesnim jedem. Kuharji kodraste liste uporabijo tudi za okusno okrasitev jedi na krožniku. V jedi jo lahko vključimo že med kuhanjem, na primer rižote. S toplotno obdelavo sicer izgubi ostrino, vendar še vedno da jedem svoj pečat. Iz sveže rukole, ki ji dodamo česen, pripravimo odličen pesto. Hitro in preprosto omako ponudimo kot polivko s testeninami. Pesto lahko za nekaj dni spravimo v hladilnik ali zamrznemo.

Sestavine za 4 osebe

– 2 skodelici oprane rukole
– 1 skodelica oljčnega olja
– 1/2 skodelice naribanega pekorina
– 1/2 skodelice naribanega parmezana
– 1/2 skodelice orehov ali pinjol
– pest bučnih semen
– naribana limonina lupina
– 2–3 stroke česna
– sol in poper

Priprava

V električni mešalnik damo vse sestavine in zmeljemo v gosto, kremasto zmes. Damo v kozico, prilijemo nekoliko vode, v kateri smo kuhali testenine, da bo omaka malce redkejša. Počasi segrejemo, vendar ne prevremo. S pestom prelijemo vroče testenine, ki smo jih razdelili na krožnike. Po želji potresemo z naribanim parmezanom.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Najboljša kremna koromačeva juha

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana