Odprta Kuhinja

Deset zlatih pravil vkuhavanja kompotov

Odpri galerijo
A+   A-
Sezona priprave ozimnice je pri koncu. Na voljo so predvsem še hruške, slive, breskve, grozdje in fige. Ujemimo jih v kompote za sladke urice v zimsko-pomladanskih dneh.



1. Kompote pripravljamo v manjših količinah, iz čim bolj svežega sadja in čim hitreje,

2. Izberemo sveže, zrelo in nepoškodovano sadje, z razvito aromo in lastnim sladkorjem,

3. Sadje sortiramo po vrsti in velikosti, da ga enakomerneje steriliziramo, potem pa ga temeljito operemo pod tekočo vodo,

4. Kozarci, ves pribor in delovno okolje naj bodo čisti,

5. Kozarce dobro operemo in odcedimo, vendar jih ne obrišemo,

6. Pokrovčki, gumice in tesnila naj bodo nepoškodovani,

7. Kompotom z manj kislim sadjem dodamo limonin sok,

8. Osnovni sladkorni sirup: 8 dl vode in 2 dl sladkorja (češnje, jagode, marelice, fige), 3 dl sladkorja (breskve, hruške), 4 dl sladkorja (slive, višnje) oziroma 6 dl sladkorja (rabarbara); sirupu na koncu dodamo tudi sok, ki ga je sadje spustilo med pripravo,

9. Kozarce napolnimo s sladkornim sirupom, potem pa jih nežno obračamo, da izločimo zračne mehurčke,

10. Kompote hranimo v hladnem in temnem prostoru, saj svetloba škodi barvi in sestavinam sadja.

Pripravila: Jana Močnik
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pet najboljših receptov z grozdjem, ki so jih ustvarili naši bralci
Datum Objave: 8.9.2017 ob 07:09

Več iz te teme:

slivefigehruškejabolkavkuhavanjepravila vkuhavanja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja