Koliko hrane pridelamo in pojemo v Sloveniji?

Statistika pravi …

1. Po najnovejših podatkih pridelamo 41,7 odstotka zelenjave nacionalne porabe.

2. Prebivalec Slovenije povprečno poje 72 kilogramov svežega sadja na leto, 122 kilogramov žit in 113 kilogramov zelenjave.

3. Hkrati popijemo kar 43 litrov vina na osebo, kar nas uvršča na neslavno tretje mesto na lestvici vinskih nacij Evrope.

4. Statistični urad RS je postregel s podatki, da smo lani pridelali 640.000 ton žit, četrtino premalo glede na to, da smo jih porabili 860.000 ton. Zaradi nizke odkupne cene krušnega žita se kmetje raje odločajo za setev krmnega žita, kjer je pridelava manj zahtevna, cena pa glede na stroške višja.

5. Sadja smo lani pridelali 91.000 ton, pojedli pa kar 210.000 ton.

6. Po mnenju poznavalcev kljub težavam proizvodnja zelenjave narašča, pridelali smo slabih 42 odstotkov porabe oz. 226.000 ton, leta 2010 pa le 60.000 ton.

Besedilo: Jaroslav Jankovič
Foto: Thinkstock

Preberite še: Je zamrznjena zelenjava dovolj hranljiva?

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana