Melona: trije izvirni načini za bliskovito pripravljene poletne jedi

Ko se poleti sprehajamo med stojnicami mestne tržnice, nas hitro premami vonj zrelih melon. Oranžni sadeži kar kličejo po tem, da jih vzamemo s seboj.

Tako kot lubenice tudi melone vsebujejo veliko vode in imajo nizko energijsko vrednost, zato so idealen poletni prigrizek. Ker niso prepredene s pečkami, pa je tudi njihova uporaba zelo preprosta, sadež le prerežemo na polovico, izdolbemo semena in uživanje se lahko začne.

Sorodne vsebine: Nasveti iz ajurvede: Kaj jemo, da se ohladimo?

Nič novega, si mislite, a zaradi preprostosti slastnih oranžnih grižljajev ne smemo pozabiti, da lahko melono uživamo tudi na druge načine. Pravzaprav jih je ogromno! Iz nje lahko pripravimo božanski osvežilen sadni sorbet ali sadno solato, njena kaša lahko popestri marsikateri koktajl, odlična pa je tudi v kombinaciji s pršutom. A to ni edini način, kako melono uporabiti pri slani jedi.

Tukaj so ideje, kako ta sočen sadež z le nekaj sestavinami združiti v lahkoten poletni obrok ali prigrizek za vrtno zabavo.

1. Hladna melonina juha

Si lahko zamislite bolj poletno od gazpača? Če tudi vi spadate med oboževalce te hladno pripravljene juhe, je najbolje, da poiščete desko in oster nož, saj bomo zarezali v … Ne, tokrat ne v paradižnik, temveč v melono. Potrebujemo še dve veliki olupljeni kumari, polovico čebule, kanček balzamičnega kisa, tri žlice ekstra deviškega oljčnega olja ter sol. Vse skupaj zmešamo v mešalniku, po želji razredčimo s hladno vodo, okrasimo z listi sveže bazilike in potresemo z na trakce narezanimi rezinami popečenega suhega pršuta. Mmm, za krožnik obliznit!

2. Sladki ražnjiči

Sezona žarjenja je v polnem teku, a nad vročo žerjavico ni prostora le za meso. Melono razrežite na srednje velike kocke ter jih napičite na paličice za ražnjiče. V ponvi segrejte dober košček masla in mu dodajte pet žlic medu. V čudovito stopljeno zmes dodajte ščep sesekljane sveže mete. V omaki okopajte melonine ražnjiče, nato pa jih postavite na vroč žar za največ šest minut. Sladke paličice se bodo odlično podale k pečenemu mesu, ki ga lahko pomakate tudi v preostanek medene omake.

3. Bruskete z oranžno salso

Bruskete so priljubljen italijanski prigrizek, ki ga zmanjka takoj, ko ga postavimo na mizo. Ravno prav zapečene rezine kruha z osvežilnim nadevom iz paradižnika pa lahko pripravimo tudi malce drugače, in sicer tako, da salsi dodamo melono. Sesekljamo nekaj kosov zrele melone, dodamo na majhne kocke narezan paradižnik, polovico sesekljane čebule, rumeno papriko in dve majhni papriki jalapeno ter začinimo z limoninim ali limetinim sokom, oljčnim oljem, strokom zdrobljenega česna, soljo in poprom. Rezultat bodo sveži kruhki, ki bodo šli za med!

Preverite še: Sam svoj mojster mlečnih dobrot

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je eden izmed meni najljubših delov hiše. Zame je prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje. Želim si, da bi nekoč imela veliko kuhinjo z otokom in pogledom na morje ter dolgo polno zasedeno leseno jedilno mizo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana