Pet živil, s katerimi lahko nadomestimo jajca

Nadomestkov bodo veseli predvsem vegani, prav pa bodo prišli tudi takrat, ko v hladilniku zmanjka jajc.

Nekateri v hrano ne vključujejo izdelkov živalskega izvora, drugi v trgovini kdaj pozabijo na jajca, oboji pa imajo zagotovo radi palačinke, cesarski praženec ter peciva. In vse to na srečo lahko naredimo tudi brez jajc.

Banane

Banane, ki jih lahko zmečkamo kar z vilicami, so sladke in lepljive, zato odlično odigrajo povezovalno vlogo jajc. Seveda pa moramo vedeti, da se bo v jedi čutila njihova aroma, zato o tem, ali se ujemajo z drugimi okusi, premislimo, še preden jih zmešamo k preostalim sestavinam. 75 gramov bananinega pireja bo nadomestilo eno jajce.

Svilnati tofu

Svilnati tofu je veliko bolj kremast od običajnega, njegov okus pa je nevtralen, zato bo odlično povezal živila v receptu, obenem pa jih bo zaradi svoje vlažnosti tudi obtežil, zato ga raje uporabite za brownije kot sufleje. Jajce lahko nadomestite s 75 grami svilnatega tofuja.

Čičerikina voda

Brez skrbi, jedi ne bodo imele okusa po fižolu. Čičerikino vodo imenujejo tudi aquafaba in je pravzaprav precej magična sestavina. Zaradi povezovalnih lastnosti bo odlično nadomestila jajca v jedeh. Lahko uporabite tekočino iz konzerve ali pa jo naredite sami doma, tako da v vodo namočite suhe čičerike. Tri žlice aquafabe bodo nadomestile eno jajce.

Jabolčna kaša

Pasirana (in kuhana) jabolka bodo v receptu naredila podoben učinek kot banane, zato so odličen nadomestek za peko, zaradi njene sladkosti pa je dobro, da malce prilagodite količino sladkorja. Kaša, podobno kot tofu, ne bo pomagala pri dvigovanju mase, zato bo na primer pecivo bolj mokro. 100 gramov kaše bo nadomestilo eno jajce.

Lanena semena

Zdrobite semena in jih zmešajte z vodo. Nastala bo sluzasta zmes, podobna jajčnemu beljaku, ki bo odlično povezala sestavine in naredila pravo revolucijo pri peki ‘žmohtnih’ peciv. Da nadomestite eno jajce, v treh žlicah vode zmešajte eno žlico zdrobljenih semen.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Pet receptov brez glutena

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana