Rdeča pesa za kri in vzdržljivost

Zaradi visoke vsebnosti hranil, zlasti antioksidativnih pigmentov betalainov, ohranja vitalnost srca in ožilja ter krepi splošno odpornost organizma.

Rdeča pesa je dobra za kri, so govorile že naše babice, in prav so imele, saj je to zdaj tudi znanstveno dokazano: vsebuje visoke koncentracije železa, pomembnega za nastanek rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom. Rdeča pesa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, vlaknin in fitokemikalij, zato bi si jo morali večkrat privoščiti: je nizkokalorično (100 gramov sveže pese vsebuje le 36 kcal) in lahko prebavljivo živilo, ki varuje pred več boleznimi in krepi splošno odpornost organizma. Vsebuje kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, železo, baker, selen, jod, kobalt pa vitamine skupine B, med katerimi najpogosteje omenjajo folno kislino, ter vitamin C. Za njeno temno rdečo barvo so odgovorni rdeči pigmenti, močni antioksidanti, ki pomagajo preprečevati številne degenerativne bolezni. Redno uživanje rdeče pese in soka iz nje tako uravnava visok krvni tlak, pomembno vpliva na razstrupljanje, saj spodbuja delovanje jeter, priporočajo ga tudi za normalizacijo prebave, saj ima obilo prehranskih vlaknin. Preprečuje vnetja, demenco, dviga raven energije, bila naj bi celo afrodiziak: pravijo ji kar naravna viagra – vsebnost nitratov namreč poveča tok krvi v genitalije, poleg tega pa je v njej tudi bor, ki je povezan s proizvodnjo spolnih hormonov.

Preberite še: Je karpačo pravzaprav veganski recept?

Večja vzdržljivost

Pa to seveda še ni vse: njen sok veča vzdržljivost pri telesni aktivnosti in povečanih telesnih naporih, trdijo britanski znanstveniki. Zelenjavni sokovi so bogati z nitrati, ki nižajo porabo kisika pri naporu. Sodelujoči v raziskavi, ki so vsak dan pili sok rdeče pese, so bili za 16 odstotkov bolj vzdržljivi kot kontrolna skupina, treningi so bili zanje manj utrudljivi, krvni tlak in pulz nižja (v mirovanju). Rdeča pesa skrbi tudi za hitrejšo regeneracijo mišic po vadbi, zato naj postane športnikova najboljša prijateljica. No, ta podatek ni zanimiv le za športnike, pač pa tudi starejše ter ljudi s kardiovaskularnimi, metabolnimi in respiratornimi težavami. Še na listje rdeče pese moramo opozoriti, saj je to pri nas kar malce zapostavljeno. Po videzu pa tudi okusu spomi nja na špinačo ali blitvo, kar ne preseneča, saj gre za isto družino. Je bogato z blagodejnimi hranili, denimo betakarotenom, kalcijem, železom, vitaminom A. Rdečo peso lahko uživamo surovo, dodamo jo smutijem, naribamo jo na solato, kot barvit in hrustljav dodatek jo dajemo v sendviče. Večkrat jo jemo kuhano, najpogosteje kot solato, strokovnjaki pa poudarjajo, naj bo čas kuhanja kratek, saj med dolgotrajnim vrenjem razpadajo antioksidativne komponente, nosilci pigmenta.

Besedilo: U. S.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Predjed z rdečo peso

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana