Regrat na sto načinov

Letos ga že nestrpno pričakujemo.

Zaradi prihajajocega preroditvenega obdobja, v katerem se med drugim radi obredno najemo jajc kot simbola obnove in prenove, ce ne kar vnovicnega rojstva, si menda brez odvecnega pomisleka lahko privošcimo regrat z jajci. Ne le s trdo kuhanimi, ampak tudi s pecenimi, ce ne še kako drugace zgošcenimi.

Drugace pa je v nekoliko žvecilnih in sploh temno zelenih, rudninsko in hranilno sploh bogatih regratovih listih zgošcena nic manjša prehranska moc kot v jajcih, ki so, ce so naravnega in ekološkega porekla, ena najmocnejših beljakovinskih vrst hrane sploh. Od istorodnih živil jih prekašata le sirotka in iz nje izvirajoca sirarska skuta, a to je že druga zgodba.

Tu nas bolj zanima tradicionalna kombinacija regrata in (trdo kuhanih) jajc, ki se jih lahko z lahkoto najemo, da smo siti za dva – ne le za dva dneva, ampak tudi za dve osebi. Zato sprehod zatem ne škodi, ampak šele po pocitku.

Pa brez skrbi. V današnjih obilnih casih bi se radi bali mocne hrane, ne da bi vedeli, da vzdrževanje telesne linije in želene teže ni odvisno od hrane, kaj šele od diet, ampak od gibanja. Kajti gibanje je najpomembnejši del prehrane. Skratka: jemo, da gremo, in obratno. V tem je umetnost še tega življenja in prav v tem vesolju, da o veselju ob hrani niti ne govorimo. V tem casu vsekakor z regratom, menda ne brez jajc.

Klasicna regratova solata s krompirjem in z jajci

Možnosti sta dve, zato izkoristimo obe, razen ce nam nacela ne svetujejo drugace. Ne glede nanje je bistvenega pomena, da regrat zadovoljivo pomastimo z mašcobami rastlinskega ali živalskega izvora. Vse drugo je prazen nic, kajti ni odlicne regratove solate, ki ne bi bila primerno zabeljena – z najboljšim oljcnim ali bucnim oljem, ce na kar z zaseko in ocvirki.

Kupljen ali nabran regrat po potrebi operemo. Ne ustrašimo se morebitnih popkov in jih ne zavržemo, saj so sestavni del pojedine. Ves regrat, kar ga je, damo v dovolj veliko skledo, dodamo dva ali tri kuhane in narezane krompirje ter nekaj narezanih strokov česna ali nekaj ščepov čemaževih listov, če smo si domači s tem divjim sorodnikom česna in čebule.

Zatem, če sledimo tradiciji, v manjši posodi raztopimo nekaj žlic zaseke ali ocvirkov in vročo mastnino prelijemo po regratu. V tem primeru solate skoraj ne bo treba soliti, ker je zaseka že dovolj. Okisamo jo pa že lahko, najbolje z močnim domačim jabolčnim ali vinskim kisom.

Sicer pa solato zabelimo z dovolj oljčnega ali bučnega olja, jo okisamo in malo posolimo ali začinimo s sojino omako.

Nikakor ne pozabimo na nekaj na rezine narezanih trdo kuhanih jajc, ki jih položimo vrh naše umetnine. Dober tek je v vsakem primeru prej samoumeven kot le dobrodošel. Sprehod, vendar šele zatem, tudi.

Dušen regrat z jajci

Po nasvetu izkušenj, ki so doma vzdolž jadranske obale, kjer domuje davno ilirsko izročilo, pripravimo že nekoliko bolj razvite regratove liste, in to kuhane. Francoske kulinarične izvirnosti nam obenem svetujejo, da ne počnemo nič napačnega, saj znajo v tej deželi skuhati ali speči čisto navaden siljen radič, pa čeprav z maslom.

Torej si priskrbimo dovolj velik šop večjih regratovih listov, ki se jih sicer ne bi upali narezati v solato. Kratko jih skuhamo z zelo malo vode, ki jo nato porabimo z listi vred, ali v sopari. Velja naj opomba, da je vsaka grenka zelenina v kuhani obliki še bolj grenka kot v surovi.

Potrebujemo torej malo maščobe, te ali one vrste, ki omili grenčino in jed naredi okusnejšo. Kuhan regrat naložimo na krožnik oziroma na krožnike. Zabelimo, posolimo, obložimo s trdo kuhanimi jajci. Če regrat že cveti, jed okrasimo z natrganimi cvetovi, a brez zelenih ovojkovih listov, ki so radi grenki. Pojemo – pa ne prehitro, saj regrat zelo spodbuja meditativno žvečenje.

Pocvrt regrat z jajci

Za spremembo, da ne bo regrat vedno v solati in jajca trdo kuhana počez, naredimo takole: v ponvi segrejemo nekaj žlic oljčnega olja (ali zaseke) in damo nato na vročo maščobo nemajhen kup regratovih listov. Na zmernem ognju dušimo nekaj minut, nato dodamo od 3 do 4 jajca, premešamo in dušimo še tako dolgo, da jajca zakrknejo. Posolimo po okusu ter začinimo s ščepom majarona in z malo zmletega popra. Če jed pripravimo izključno na oljčnem olju, jo zabelimo še z malo olja iste sorte. Potresemo z drobno narezanimi čemaževimi listi ali vmešamo strt strok česna ali dva.

Troedina zelenina na slanini (ali na oljčnem olju)

Zgodi se, da včasih dobimo apetit po nečem krepkejšem. V tem primeru, vendarle upoštevajoč zelo krepko, a splošno neznano temno zeleno divjo zelenjavo, združimo dva svetova, ki jih zagovorniki enega po navadi ne povezujejo z drugim. Pa vseeno – v ponvi pocmarimo kupček na koščke narezane slanine. Če slanine nikakor ne jemo, segrejemo dovolj oljčnega olja. Zatem dodamo približno enake količine narezanih regratovih in čemaževih listov ter koprivnih vršičkov. Na zmernem ognju dušimo nekaj minut, da zelenjava povzame na prostornini in se nekoliko zmehča. Zatem vanjo vmešamo dve razžvrkljani jajci ali tri in jo posolimo po okusu; če smo vse skupaj zastavili na slanini, sol niti ni potrebna. Malo sveže zmletega popra pa vsekakor pritresemo, dodamo nekaj drobno narezanih čemaževih listov in/ali cvetov, in če kje blizu regrat že cveti, jed okrasimo s sončno rumenimi cvetnimi listi.

Preberite še: Tako bo solata ponovno hrustljava

Besedilo: Dario Cortese
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana