Bučna juha z rezanci iz bučk in lečo

Za dva ali tri.

Sestavine

– skodelica (zelene) leče
– žlička provansalskih začimb in malo soli
– polovica limone
– 3 srednje velike bučke (cukete) + 1 manjša (za rezance)
– 1–2 stroka česna, manjša bela čebula
– velika pest mandljev (oluščenih in namočenih čez noč)
– 1 dl belega vina
– 3 žlice oljčnega olja in še nekaj kapljic za na krožnike
– sol in poper, 2–3 vršički mete in dodatni za okras

Priprava

1. Lečo skuhamo z zelišči in s soljo po navodilu na embalaži.

2. Neolupljene cukete (če so domače, drugače jih olupimo) narežemo na kocke. Prihranimo najmanjšo.

3. Čebulo in česen drobno sesekljamo in ju v kozici pražimo na 2 žlicah olja. Za 5–7 minut dodamo še mandlje, meto in na koncu nakockane cukete. Samo dobro premešamo in zalijemo z vinom. Pražimo še 5 minut, da se vino pokuha. Nato zalijemo z vročo vodo, toliko, da je vse pokrito, in kuhamo 15 minut. Odcedimo lečo, jo polijemo z žlico olja in žlico limonovega soka ter premešamo.

4. Vsebino kozice zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto juho, in pogrejemo. Medtem naribamo »rezance« iz prihranjene cukete.

5. Vročo juho nalijemo v krožnike, razporedimo rezance in dodamo lečo. Popopramo in potresemo še z meto, pokapamo z oljčnim oljem in gremo jest!

Namig: Če se nam zdi juha pregosta, jo lahko razredčimo s tekočo sladko smetano.

Naslovna fotografija in recept: Slavka Ilich

Preberite še: November v kuhinji s Slavko Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana