Odprta Kuhinja

Bučna potica s šunko

A+   A-
Sladko in slano v enem. Tudi to gre za veliko noč.


Sestavine


Testo
- 500 g moke
- 30 g sladkorja
- vrečka suhega kvasa, žlička soli
- 3 rumenjaki, 200 ml mleka
- 100 ml sladke tekoče smetane
Nadev
- 250 g mletih bučnih semen
- 250 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici bučnega olja
- 3 rumenjaki
- 150 g šunke, narezane na majhne koščke
- sol po potrebi

Priprava


1. Moko presejemo, vanjo dodamo kvas, sol in premešamo.

2. V kozici pogrejemo mleko, maslo in sladkor, ko se ta stopita, dodamo rumenjake, smetano in s kuhalnico dobro vmešamo z moko, da dobimo testo, ki odstopa od posode. Pustimo počivati 30 minut na toplem.

3. Po prvem vzhajanju na hitro rahlo pregnetemo in pustimo spet počivati 30 minut.

4. Medtem vključimo pečico na 160 stopinj in namažemo potičnik premera približno 24 cm, z mešanico olja in moke ter pripravimo nadev: pomešamo vse sestavine, da dobimo enakomeren nadev, šunko posujemo kot rozine.

5. Testo na pomokanem prtu razval­jamo v pravokotnik, namažemo z nadevom do roba in zvijemo v štrukelj.

6. Položimo v potičnik, premažemo z rumenjakom, ki ga razredčimo z malo mleka, in prebodemo.

7. Pečemo 15 minut na 160 stopinjah, nato temperaturo dvignemo na 180 stopinj in pečemo še 50 minut. Pečice vsaj 35 minut ne odpiramo, nato po potrebi prekrijemo s peki papirjem do konca peke.
Poizkusite še: Mini mandljeve potičke s čokolado

Recept: Mirjam Grilc
Foto: Uroš Hočevar
Datum Objave: 28.3.2018 ob 13:03

Več iz te teme:

bučapoticašunka

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.