Odprta Kuhinja

Bučni kruhki z ocvirki

Bučni kruhki
Odpri galerijo
A+   A-
Kot nalašč za ta čas, pa še ljubek namizni dekor bodo.



Med brskanjem po spletu nam je v poplavi slabše in boljše ovekovečenih jedi na Instagramu, je naš pogled obstal na ljubkih kruhkih, ki so kot nalašč za obdobje buč. Veselje je bilo še večje, ko smo ugotovili, da je bučni kruh spekel Jan Mohorič, ki ga poznamo kot preizkuševalca in okuševalca receptov naših bralcev iz zasedbe Biotehniškega izobraževalnega centera (BIC). Izkazalo se je, da je med piljenjem svojih kuharskih in fotografskih veščin na svojem blogu Eat drink friends poustvaril lanski zmagovalni recept z bučami bralke Vojke Cijan, zato smo se odločili, da to novo nadvse okusno različico, ki je primerna tudi za namizno dekoracijo, delimo z vami.

Sestavine za 15 buč


- 30 dag bučnega pireja
- 75 dag moke
- 7 dag masla
- 2 do 2,5 dl mleka
- 2 rumenjaka
- 2 zavitka suhega kvasa
- žlička sladkorja
- rumenjak za premaz
- slane palčke, sol
- ocvirki

Priprava


1. Bučo narežemo na krhlje in pečemo v pečici na 200 stopinjah, dokler se ne omehčajo. Krhlje olupimo, bučno meso pa pretlačimo s stiskalnico za pire.
2. Moko presejemo, naredimo luknjo, vlijemo 2 dl mleka, dodamo kvas, sladkor in počakamo, da kvas začne delovati.
3. Primešamo grobo sesekljane ocvirke, rumenjaka, sol, stopljeno maslo in bučni pire. Dobro pregnetemo in pustimo vzhajati na toplem do dvojne količine. (Po potrebi dolijemo še preostalo mleko, odvisno, kako moker je bučni pire.)
4. Po prvem vzhajanju testo spet malo pregnetemo in razdelimo na kepice, približno 15 naj jih bo.
5. Premažemo s stepenim rumenjakom, ki smo mu dodali žlico mrzle vode, in v sredino malo postrani zapičimo košček slane palčke.
6. Kepice po obodu zarežemo s škarjami skoraj do sredine na petih mestih.
7. Bučke spet pustimo nekoliko vzhajati.
8. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 25 do 30 minut.

Preberite še: Vse, kar še niste vedeli o bučnih shrankih

Datum Objave: 31.10.2017 ob 08:10

Več iz te teme:

kruhbučeocvirkibučni kruhbučni pire

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.