Danes za kosilo: ajdova kaša z gobicami

V septembru se spogledujemo z jesenjo.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– 300 g ajdove kaše
– 250 g svežih ali zamrznjenih gob ali 25 g suhih, ki jih namočimo za 10 minut
– vejica rožmarina, majaron, poper, sol
– 2 dl sladke smetane
– večja čebula
– maslo
– voda ali jušna osnova

Priprava

1. Gobe tanko narežemo in v ponvi na maslu popečemo. Stresemo jih na krožnik in prihranimo.

2. Čebulo narežemo, stresemo v ponev in popražimo, po potrebi dodamo maščobo.

3. Medtem drobno narežemo rožmarin, timijan osmukamo in stresemo v ponev ter skupaj s čebulo res na kratko opražimo.

4. Ajdovo kašo na rešetu oplaknemo, stresemo v ponev na čebulo in prilijemo zajemalko vode ali jušne osnove.

5. Ko voda izpari, dolijemo smetano in novo zajemalko tekočine. Kuhamo naprej. Po potrebi pri koncu dolijemo še malo tekočine. Nekje na polovici vmešamo gobice.

6. Solimo, popramo, začinimo z majaronom in ponudimo s skledo endivije s kuhanim fižolom.

Nasvet: Ne pozabite na začimbe. Glede količine gob v minus ali plus pa vedno velja demokracija.

Različica: Namesto ajdove kaše vzemite kvinojo, riž ali ješprenj. Slednjega je treba kuhati vsaj pol ure.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Trska s pivom in gobami

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana