Odlična kombinacija: Dušene kumare s pečenim krompirjem

Čas kumar je na vrhuncu.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– 2 večji kumari ali 3 običajno velike
– sol
– manjši, tanjši por
– 4 stroki česna
– žlica oljčnega olja
– 1 dl vode
– 2–3 žlice kisle smetane
– svež ali suh koper
– 2 žlici pretlačene skute

Priprava

1. Droben por narežemo na manjše kose in stresemo v lonec.

2.Česen stremo in dodamo k poru. Prilijemo še olje in pristavimo. Nad šibkim ognjem počasi pražimo, da česen zadiši.

3. Medtem hitro olupimo kumare, jih prerežemo po dolgem in z žlico (z ozko žlico za sladoled brez mehanizma gre lažje) odstranimo semenje. Nato jih prečno narežemo na za prst debele rezine. Stresemo v lonec k česnu, kratko popražimo in prilijemo vodo.

4. Pokrijemo in počasi dušimo 5 minut.

5. Zdaj dodamo skuto in kislo smetano, solimo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti.

6. Nazadnje potresemo s koprom in ponudimo kot prilogo pečenemu krompirju in pečenemu fileju postrvi. Za posladek postrežemo na žaru pečene breskve in sladoled.

Nasvet: Bučke ali kumari v omaki – imenitna jed, ko zelenjava na vrtu uide z vajeti. Pri večjih kumarah odstranite semenje, saj je že precej veliko in v jedeh moteče. Pri manjših kumarah ga lahko pustite.

Ali ste vedeli: Kumare so močno bazično živilo z veliko vode in številnimi minerali.

Preberite še: Kumarice v omaki

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana