Odprta Kuhinja

Enostavni francoski rogljički

raw croissant with ingredients
Odpri galerijo
A+   A-
Za sobotno razvajanje, ki mu ni para.



V Franciji ni zajtrka brez croissanta (kroasana), kot tam pravijo rogljičku, vendar pa ni v navadi, da bi ga pekli sami, saj je klasična priprava zares zamudna. Brez skrbi, poznamo bližnjico.

Sestavine


- 50 dag moke (pol ostre, pol gladke)
- 8 dag sladkorja
- kocka kvasa
- žlička soli
- 2 dl mleka
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlici olja
- jajce
- 250 g masla

Priprava


1. Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo.

2. V malo mlačnega mleka raztopimo kvas in pomešamo z žličko sladkorja in žlico moke. Pustimo, da vzhaja. Preostale sestavine (razen masla) pomešamo z vzhajanim kvasom in umesimo testo. Pokrijemo s prtičem in počakamo, da se testo dvigne (dobre pol ure).

3. Razdelimo na pet delov in vsakega razvaljamo na dobro pomokani površini v velikosti krožnika. Namažemo jih z mehkim maslom in zlagamo drugega vrh drugega. Zadnjega ne pomažemo, ampak posipamo z moko. Zavijemo v folijo in postavimo vsaj za eno uro v hladilnik.

4. Hladno testo razdelimo na dva dela; en del vrnemo v hladilnik, iz drugega pa razvaljamo približen krog, debeline pol centimetra. Razrežemo ga na osmine. Rogljičke zvijemo od širšega dela trikotnika proti ožjemu. Polagamo na pekač, obložen s peki papirjem, in počakamo, da še enkrat vzhajajo (10 minut).

5. Pečemo pri temperaturi 200 stopinj do zlate barve, medtem pa oblikujemo rogljičke še iz preostalega testa.
Priporočamo še: Vaflji za popoln sobotni zajtrk

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 10.3.2018 ob 07:03

Več iz te teme:

rogljičkifrancoski rogljički

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja