Odlična focaccia

Po slovensko fokača. Poskusite s paradižnički in oljkami.

Priprava: ena ura, čas peke: 15 minut.

Sestavine

– 1 kg bele pšenične moke
– 6 dl mlačne vode
– 30 g svežega kvasa
– 4 žlice oljčnega olja ali druge maščobe za testo ter še malo
– 20 g soli
– paradižniki češnjevci, oljke ali dodatki po okusu

Priprava

1. Zgnetemo klasično kvašeno testo, le da mu dodamo malo olja za voljnost in hrustljav okus. Če vzamemo tem­no pšenično moko ali morebiti pirino, prilijemo nekaj več žlic vode.

2. Testo pustimo vzhajati vsaj dve uri, nato ga pregnetemo in razgrnemo po pekaču podobno kot za pico, za prst debelo.

3. Pečico vklopimo na 200–220 stopinj.

4. S prsti v testo naredimo vdolbinice, vanj damo paradiž­nike, oljke, vse skupaj pa narahlo poškropimo z oljčnim oljem, da bo fokača bolj hrustljava.

5. Pustimo počivati največ 10 minut, nato narahlo poškropimo z oljčnim oljem in postavimo v segreto pečico za 15 minut.

Koristen nasvet: Manjše fokače so primernejše, ker jih laže nesemo na piknik.
Opomba: Italijanski fokači je podobna naša (belokranjska) pogača, ki jo oblikujemo v krog – na sredini višji kot na robovih. Po vsej površini jo zarežemo v mrežo, vendar ne do dna; po teh zarezah jo pečeno lomimo. Najbolj tradicional­na je potresena s kumino in grobo soljo, vendar je odlična tudi z žajbljem, timijanom, semeni (mak, sezam), s kockami slanine in podobno.
Priporočamo še: Pomladna solata

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana