Odprta Kuhinja

Fokača z rožmarinom

Odpri galerijo
A+   A-
Za spomin na našo morsko vasico, ki je potopljena v planjave samega rožmarina. Otročje preprosto, ampak začeti je treba dan prej.



Izbor Karine Cunder Reščič.

Sestavine


- 4 skodelice bele moke (500 g)
- 2 žlički soli
- zavojček suhega kvasa
- 2 skodelici mlačne vode
- 2 + 4 žlice oljčnega olja
- dobra sol, rožmarin z morja

Priprava


1. V srednje veliki posodi, najbolje od mešalnika, zmešamo moko, sol in suhi kvas (celo ali 2/3 vrečke) ter med mešanjem dolivamo mlačno vodo. Vse sestavine se morajo povezati, vsa moka vključiti. Posodo pokrijemo s plastično folijo, damo v hladilnik in se zanjo ne zmenimo do naslednjega dne.

2. Naslednji dan je tu: pekač standardnih mer za pečico obložimo s peki papirjem in dodamo še dve žlici oljčnega olja, ki ga razmažemo po vsej površini.

3. Iz hladilnika vzamemo testo in ga zvrnemo v pekač. Z lesenim nožem ga razdelimo na dva dela, vsakemu spodvihamo robove, spet pokrijemo s folijo in pustimo, da testo vzhaja približno dve uri na toplem.

4. Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija.

5. Oba kosa testa zdaj začnemo oblikovati: z naoljenimi prsti vtiskamo luknjice, ki so značilne za ta kruhek. To počnemo toliko časa, da ga sploščimo na primerno debelino in velikost. Če se potegne nazaj, ga pustimo kakih 10 minut, da glutenske vezi popustijo, in poskusimo znova. Potem ga potresemo s svojo najljubšo soljo, poškropimo s preostalimi 4 žlicami oljčnega olja in potresemo z osmukanim rožmarinom.

6.  Fokačo damo v pečico na srednje vodilo in takoj malo zmanjšamo temperaturo. Pekli bomo od 20 do 25 minut, odvisno od moči pečice in debeline kruhka.

7. Ko je fokača zlata spodaj in zgoraj, jo vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.
Opomba: Receptov je več, meni se zdi ta najpreprostejši. Poleti nimam velike volje za kompliciranje.

Fotografija: Shutterstock
Preberite še: Takšne bučke bodo veliko bolj okusne
Datum Objave: 22.7.2019 ob 13:07

Več iz te teme:

brezmesne jedirožmarinfokača

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja