Odprta Kuhinja

Grahova juhica s korenčkom

A+   A-
Preprosto in hitro do slastne juhice.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine


- 2 krompirja, 500 g zamrznjenega graha
- manjša čebula, 2 korenčka
- sol, poper
- žlička masla
- žlica kisle smetane

Priprava


1. Čebulo narežemo, krompir olupimo in narežemo na kocke. Oboje stresemo v lonec in na maslu kratko popražimo.

2. Dodamo grah, prilijemo vodo, rahlo solimo in odkrito kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča.

3. Medtem posebej očistimo korenje in ga narežemo na majhne kocke. V manjši količini slane vode ga skuhamo do mehkega.

4. Grah in krompir pretlačimo s paličnim mešalnikom in dodamo korenjeve kocke skupaj z vodo. Po potrebi prilijemo še vodo, da juho razredčimo, solimo, popramo.

5. Po njej ponudimo polpete iz ajdove kaše s skuto in solato iz rdeče pese iz kozarca.
Različica: Namesto da ga skuhate narezanega na kocke, korenček v juho kar naribajte.

Nasvet: Grah je sicer dober vir beljakovin v brezmesnih jedeh, vendar ga je v obrokih vedno treba združiti še s kakšno drugo beljakovinsko hrano (jajca, žita, mlečni izdelki), da zadostimo potrebam po esencialnih aminokislinah. Zato danes nikar ne pozabite na polpete. Namesto ajdove kaše vzemite proseno kašo, riž ali kašo kamuta, amaranta.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Pet nasvetov, kako zamrzniti enolončnice, da bodo postale odlično in hranilno kosilo

Datum Objave: 16.1.2018 ob 09:01

Več iz te teme:

kosilograhjuhakoman

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.