Ješprenj, kuhan z vinom, muškatno bučo in jurčki

Za dva.

Sestavine

– 150 g ješprenja
– 1,5 dl suhega belega vina
– 2 vejici kraškega šetraja in 3 cela zrna črnega popra
– 200 g jurčkov, 200 g buče (muškatne)
– 4 šalotke, 4 stroki česna
– 3 žlice masla ghee, žlica oljčnega olja
– sol in poper ter nekaj listkov svežega žajblja

Priprava

1. Ješprenj operemo in čez noč namočimo. Odcedimo, dolijemo vino in svežo mrzlo vodo, da je ješprenj dobro pokrit. Dodamo še šetraj in poper ter malo soli. Kuhamo počasi eno uro in po potrebi dodajamo vodo. Ko je kuhan, odstranimo začimbi.

2. Medtem sesekljamo šalotke in česen.

3. Olupljeno bučo in jurčke narežemo na koščke.

4. V ponvi segrejemo polovico masla in prepražimo šalotko. Dodamo bučo, jo rahlo solimo in pečemo pokrito 5 minut, da se zmehča, nato še 5 minut odkrito, da se lepo zapeče.

5. V drugi ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo česen, in ko zadiši, še jurčke in žajbelj. Vse skupaj pečemo in nežno obračamo, da se jurčki zapečejo z vseh strani. Potresemo s soljo in previdno zmešamo z bučo.

6. Dobro odcedimo ješprenj in ga na žlici olja segrejemo v ponvi, v kateri smo pekli jurčke. Čez 5 minut dodamo polovico pečenih buč in jurčkov ter rahlo premešamo. Ponudimo na krožnikih in vsakemu jedcu na vrhu dodamo še preostale sestavine. Nazadnje dobro popopramo. In dober tek!

Naslovna fotografija in recept: Slavka Ilich

Preberite še: November v kuhinji s Slavko Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana