Juha iz pečene buče s hrustljavo čičerko

Pri tej vrsti buče lupljenje res ni potrebno, s tem smo le pospešili peko.

Lupina buče hokaido je užitna, vendar je brez nje ta pečena v zgolj nekaj minutah – tako je kosilo na mizi še hitreje. Pravzaprav je fino, če hkrati spečemo večjo količino, tudi dve ali tri buče, nato pa je nekaj vržemo v lonec za juho, preostanek pa pretlačimo in uporabimo v drugih jedeh: za njoke, v bučni piti ali mafinčkih. V tem primeru je bolje, da lupine ni, saj se bo meso lepše pretlačilo. Blogerja Vibrant Plate, ki sta recept pripravila, sta velika privrženca takšnega kuhanja – vedno poskušata skuhati malo več in imata kosilo za dva dni, ali če recimo pečeta bučo za juho in je pečica že ogreta, spečeta še pladenj čičerke, ki je potem nekaj porabita v juhi, nekaj v solati, nekaj pa kar tako, kot hrustljav prigrizek.

Sestavine

– buča hokaido
– žlica oljčnega olja, sol, poper po okusu
– čebula, 3 stroki česna
– 1 l zelenjavne jušne osnove
– muškatni orešček, kurkuma
– nekaj listov listnatega ohrovta
– čičerka
– 400 g vložene čičerke
– 3 žlice oljčnega olja, žlička sladke paprike
– pol žličke kurkume, kajenski poper
– sol, mleti ingver, timijan, origano

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Čičerko stresemo iz pločevnike ali kozarca, odcedimo in dobro speremo ter na papirnati brisački temeljito osušimo. (Če se olupi, lupino odstranimo).

3. V posodi zmešamo oljčno olje in vse začimbe. Dodamo čičerko, dobro premešamo, jo razporedimo po pekaču in postavimo v ogreto pečico.

4. Pečemo približno 30 minut, da se čičerka hrustljavo zapeče, nato jo vzamemo iz pečice in postavimo na stran.

5. Ta čas operemo bučo in jo prerežemo na pol. Odstranimo semena, bučo razrežemo na krhlje in olupimo. Krhlje pokapamo z oljčnim oljem, solimo in popramo ter postavimo na pekač. Pečemo 15 minut na 200 stopinjah, da se buča zmehča, nato vzamemo iz pečice in postavimo na stran.

6. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V višji posodi segrejemo žlico oljčnega olja in prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo česen in pečeno bučo ter zalijemo z jušno osnovo. Zavremo in na šibkem ognju kuhamo približno 10 minut, da se okusi povežejo. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, dodamo še vodo po potrebi, nato jo začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in kurkumo. Dobro premešamo.

7. V nizki in široki posodi zavremo osoljeno vodo, vanjo potopimo liste ohrovta in jih blanširamo, nato jih s penovko vzamemo iz vrele vode in takoj postavimo v hladno vodo.

8. Juho postrežemo v posodice, dodamo list blanširanega ohrovta in čez še pest hrustljave čičerike. Postrežemo toplo.

Recept in fotografija: Vibrant Plate

Poizkusite: Lečna juha z dimljenim lososom

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana