Odprta Kuhinja

Kako do omake po ekspresni poti

Rezanci s pestom (Foto: a_namenko/Getty Images/iStockphoto)
Odpri galerijo
A+   A-
Ko razmišljamo, kako kar najhitreje do okusnega kosila, nam na pamet navadno pade pašta; danes o trendu, ki še pospeši že tako hitro pripravo.

Testenine so navadno skuhane v le nekaj minutah, odvisno od oblike in velikosti. Pri pripravi se držimo navodil z embalaže, naučili pa smo se že, da jih s štedilnika odstavimo kako minuto prej. Italijani, ki jim gre pri pašti zagotovo zaupati, namreč priporočajo, da jih vedno skuhamo na zob. Ker se bodo nekoliko pokuhale še v omaki, ki jo bomo dodali, pač nočemo tvegati, da bi bile razkuhane.

Do tu vse jasno. Zdaj pa omake. Danes se bomo naučili, kako pripraviti odlične polivke, ki bodo nared v manj kot 15 minutah, hkrati pa bomo vanje lahko vključili najrazličnejše kombinacije sestavin, ki bodo teknile tudi najbolj izbirčnim in sofisticiranim jedcem.

Smuti omaka

Pri omakah za testenine navadno iščemo čim bolj bogate okuse, da povzdignejo nevtralnost okusa makaronov. Ti okusi pa niso nujno posledica zahtevnih kuharskih postopkov in eksotičnih sestavin. Slednje dokazuje tudi trend, ki je v teh dneh izjemno priljubljen na družbenih omrežjih in narekuje, da za pripravo omake uporabimo kar napravo, s katero navadno pripravljamo smutije in podobne napitke. Tako je, glavno orodje postane stoječi mikser ali blender.

Možnosti so skoraj neomejene. Zagotovo poznate pesto, na katerega prisegajo čez mejo, marsikdaj pa pozabimo, da v te vrste omako ne spadajo nujno le bazilika, parmezan in pinjole. Podobno teksturo lahko pripravimo tudi iz čemaža, mlade špinače ali celo kopriv. Slednjim v blender primešamo vročo vodo, z dodatkom smetane ali indijskih oreščkov pa bomo poskrbeli še za kremnost.

Z okusom mladega graha se ujemata limona in meta, za res krepko kosilo dodamo še kos popečene perutnine. FOTO: Zia_shusha/Getty Images
Z okusom mladega graha se ujemata limona in meta, za res krepko kosilo dodamo še kos popečene perutnine. FOTO: Zia_shusha/Getty Images

Porabimo zelenjavo

V blender pa lahko romajo tudi druge sestavine. Omake lahko pripravimo iz najrazličnejše zelenjave, ki pa jo je treba prej toplotno obdelati. Odlična je na primer omaka iz graha, ki mu lahko dodamo svežo meto in limono: mladi grah kuhamo le nekaj minut. S kombinacijo rdeče pese, denimo pečene, in zrnatega sira lahko ustvarimo odlične rožnate testenine, ki so bogate z beljakovinami. Neskončne možnosti za kombiniranje pa ponujajo tudi bučke, jajčevci, buče in še bi lahko naštevali. Skratka, če imate v hladilniku zelenjavo, s katero ne veste, kaj bi počeli, jo na hitro specite v pečici ali skuhajte v soljeni vodi, nato pa zmiksajte v blenderju v družbi začimb, oljčnega olja in oreščkov. Vse bo lepo povezalo nekaj žlic vode, ki je ostala po kuhanju testenin. 

Iščemo sestavine z veliko okusa, omaka nastane, ko pesto zalijemo s kropom od kuhanja testenin. FOTO: Vanjus/Getty Images
Iščemo sestavine z veliko okusa, omaka nastane, ko pesto zalijemo s kropom od kuhanja testenin. FOTO: Vanjus/Getty Images

Rdeči pesto

Eden redkih receptov, pri katerih sestavine odmerjate popolnoma po svojem občutku (in zalogi iz hladilnika).

Pesto ni vedno le zelen. Kadar ga pripravimo z dodatkom sušenih paradižnikov, bo pač dobil rjavkaste in rdeče tone. Ti so odlična sestavina za omake te sorte, saj imajo močno aromo in aromi dodajo globino. Še namig: tudi če jih dodamo v čisto običajno paradižnikovo omako, jo bodo povzdignili in ji oddali okus po »zares zrelem«. 

Za 4 osebe.

  • 3 pečene paprike
  • pest ali dve sušenih paradižnikov v olju
  • pest ali dve namočenih indijskih oreščkov
  • dve žlici kvasnih kosmičev (opcijsko)
  • ščepec soli
  • poper po občutku
  • voda, v kateri so se kuhale testenine

Priprava

V blender stresemo pečene paprike, sušene paradižnike, oreščke, poper in sol. Za bolj slan okus lahko dodamo še kvasne kosmiče. Vse skupaj prelijemo z vodo ter dobro zmiksamo. Prelijemo v ponev in pogrejemo, vmešamo testenine in postrežemo.

Namig: Oreščke namočimo že večer prej. Sušene paradižnike nekoliko odcedimo in raje dodamo nekoliko več vrhunskega oljčnega olja iz svoje shrambe. Jed dokončamo z nekaj koščki svežega mladega sira ali parmezana, imenitno se bodo s temi okusi ujeli dobra pest oljk ali popečeni ostanki kuhane klobase, mortadele, pršuta. Omaka je dovolj močna, da se bo obnesla z njoki.

Priporočamo še: Domači čemaževi njoki s skuto

Datum Objave: 22.4.2024 ob 05:04

Več iz te teme:

omakahitro in preprosto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.