Kolač s pomarančo in grenivko

Pomaranče se pogosto pojavljajo v receptih za različne sladice; tokrat smo dodali še grenivko, ki bo kolaču dala grenkast okus.

Iz citrusov, zlasti pomaranč, lahko pripravimo številne sladice. Dodamo jih v sadno solato, z rezinami okrasimo torte in kolače, limonina ali pomarančna lupina dajeta pecivu značilno aromo. Tu velja pozornost, da uporabimo le lupine, ki so primerne za uživanje, kar praviloma piše na embalaži. Malo manj so v receptih zastopane grenivke, saj, roko na srce, grenek okus marsikoga odvrne. Komur je všeč, pa je nalašč zanj recept za kolač, v katerem smo uporabili sok grenivke. V kombinaciji s pomarančo dobimo prefinjen grenko-sladek okus, ker bomo kolač s sokom tudi prelili, bo ravno prav sočen. Da bo še slajši, ga lahko prelijemo s stopljeno čokolado.

Sestavine za 4 osebe

– 6 jajc
– 150 g moke
– 100 g masla
– 100 g sladkorja
– 2 veliki pomaranči
– 2 grenivki
– ščepec soli
– žlica krušnih drobtin

Priprava

1. Iz pomaranč in grenivk iztisnemo sok. Jajca, sladkor in sol penasto umešamo. Maslo raztopimo na majhnem ognju, ko se malce ohladi, ga nežno vmešamo v stepena jajca s sladkorjem. Dodamo polovico soka in počasi premešamo. Na koncu vmešamo še moko. Dodajamo jo postopoma, da se ne naredijo grudice.

2. Kalup za torto ali podolgovat pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Maso vlijemo v kalup in enakomerno razporedimo. Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Ali je pečen, preverimo z zobotrebcem, zunaj pa mora dobiti temno rumeno barvo. Po potrebi čas peke podaljšamo. Biskvit ohladimo in prelijemo s preostalim sokom, lahko pa ga tudi posujemo s sladkorjem.

Preberite še: Koktajl: Vse se začne z limonado

Recept: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana