Odprta Kuhinja

Kremna juha iz gomoljne zelene

Odpri galerijo
A+   A-
Zares kremna in bogatega okusa.



Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine


- 250 g buče, 2 večji zeleni (z listi)
- čebula, večja hruška
- 2 dl sladke smetane
- lovor
- 50 g slanine
- 2 rezini kruha
- sol, poper, muškatni orešček
- žlička masla
- 0,75 l jušne osnove

Pripava


1. Čebulo narežemo. V loncu segrejemo maslo in na njem svetlo prepražimo čebulo.

2. Medtem olupimo in narežemo bučo, zeleno in hruško ter vse skupaj stresemo v lonec. Pražimo 2 minuti, prilijemo jušno osnovo, zavremo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 15–20 minut.

3. Slanino narežemo na manjše kocke, kruh na kocke. Stresemo v ponev in počasi, nad šibkim ognjem, 10 minut pečemo, pražimo, raztapljamo slanino, zaradi katere postanejo kruhki zelo hrustljavi.

4. V lonec k zelenjavi zlijemo sladko smetano in juho pretlačimo. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in po potrebi prilijemo še jušno osnovo, čeprav ta juha mora biti malo gostejša.

5. Juho potresemo s sesekljanimi listi zelene, če so na voljo, in postrežemo s kruhki s slanino, po juhi pa ocvrto cvetačo in skledo radiča s krompirjem in koruzo.
Nasvet: Ne skrbite, kruhki postanejo trši po nekaj minutah hlajenja.

Opomba: Se vam zdi hruška v tej juhi malo nenavadna? Lahko jo izpustite, vendar poskrbi za zelo harmoničen sladko-kisel okus in nekaj prijetne gostote.

Naredimo vnaprej: Juho brez težav skuhate vnaprej, prav tako popecite kruhke. Naslednji dan jih le na kratko pogrejte v ponvi, juho pa zavrite in postrezite.

Fotografija: Krištof Koman

Poizkusite tudi: Rižota s porom in treviškim radičem

Datum Objave: 14.12.2017 ob 09:12

Več iz te teme:

kosilojuhazelenaideja za kosilokomankremna juhagomoljna zelena

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.