Danes za kosilo: pisana solata

Pri nas je motovilec ena najbolj priljubljenih solat, okusna je bodisi zgolj začinjena bodisi z dodatki.

Motovilec je nadvse cenjena solata – ne le zaradi odličnega okusa, temveč tudi zaradi bogate vsebnosti vitaminov in mineralov. Vsebuje vitamin C in betakarotene, folno kislino, železo, kalij, magnezij in fosfor, kot sorodnik baldrijana pa tudi eterična olja in valerijansko kislino, ki pomirjujoče vpliva na živčni sistem. Nabiranje in čiščenje sta sicer mukotrpni opravili, a bo ob polni skledi trud več kot poplačan. V skledi mu družbo najpogosteje delata fižol v zrnju ali narezano trdo kuhano jajce, lahko pa  ga zmešamo tudi z drugo zelenjavo, v družbi mesa ali sira pa je lahko samostojen obrok.

Sestavine za 4 osebe

– 500 g motovilca
– 250 g piščančjega fileja
– 3 trdo kuhana jajca
– nekaj listov zelene solate
– kumara
– 10 češnjevih paradižnikov
– pest rukole
– sol
– poper
– bučno olje
– kis
– 2 stroka česna

Priprava

1. Piščanca narežemo na 3 cm dolge trakove, posolimo in na hitro prepražimo v ponvi, da lepo zarumeni, pazimo, da ga ne presušimo.

2. V skledi zmešamo motovilec, zeleno solato, rukolo, kumaro, strt česen ter preliv iz soli, olja in kisa.

3. Razdelimo v servirne skodelice. Okrasimo z na polovico prerezanimi paradižniki, popečenim piščancem in narezanimi jajci. Popramo in pokapljamo s solatnim prelivom obrok.

Besedilo: A. K.

Naslovna fotografija: Thinkstock/Elena_Danileiko

Preberite še: Solata iz testenin, kumaric in trdo kuhanih jajc

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana