Odprta Kuhinja

Kunčja omaka s šampinjoni

Odpri galerijo
A+   A-
Bogato začinjena.



Priprava 15 minut, čas kuhanja 30 minut.

Sestavine


- 1,5–2 kg očiščenega mesa kunca
- 2 večja korenčka
- 250 g svežih ali zamrznjenih šampinjonov
- pločevinka vloženega paradižnika
- timijan, rožmarin, ščep mletih klinčkov, sol, poper
- malo olja in žlica masla
Preberite tudi: ABC kuhanja: šampinjoni

Priprava


1. Kunca razkosamo, pomokamo, v ponvi na olju opečemo in shranimo na krožnik.

2. Gobice grobo narežemo, jih stresemo v ponev in na maslu popražimo.

3. Medtem ostrgamo korenčka, ju narežemo na kolesca, stresemo h gobicam in pražimo naprej.

4. Dodamo paradižnik iz pločevinke, v omako položimo kose opečenega mesa, začinimo s soljo, poprom, bogato pa še s timijanom, sesekljanim rožmarinom in klinčki. Pokrijemo in kuhamo 20 minut, da se meso zmehča in gre zlahka od kosti.

5. Kuhano meso vzamemo iz ponve in izkostimo. Vrnemo v omako, po potrebi dodatno začinimo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka spet segreje.

6. Ponudimo s kuskusom ali krompirjevim pirejem ter s svežo zeleno solato.
Opomba: Po meso kuncev boste najbrž morali v kakšno večjo trgovino ali bolje založeno mesnico. Kjer ga imajo, je na voljo razkosano v manjših paketih ali večji zavitki s celim kuncem.

Različica: Surovo kunčje meso je težko izkostiti. Veliko lažje gre, ko je skuhano. Če pa ste v stiski s časom, ga pustite v večjih kosih in naj si vsak sam obere meso s kosti kar na krožniku.

Nasvet: Meso kuncev je dobra alternativa perutnini. Vsebuje malo maščob, veliko beljakovin, je podobnega okusa, vendar vseeno po maščobni in aminokislinski sestavi drugačno. Pomeni korak bližje k pestrejši vsakodnevni prehrani.

Naredite vnaprej: Ja, seveda, brez težav. Kogar moti pogrevanje gob, naj jih pri kuhi izpusti in šele naslednji dan popeče ter doda v omako, ki se segreva.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Pet nasvetov, kako zamrzniti enolončnice, da bodo postale odlično in hranilno kosilo
Datum Objave: 17.1.2018 ob 14:01

Več iz te teme:

kosilokuneckomanšampinjonikunčja omakakus kus

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.