Odprta Kuhinja

Kunčji casserole s karamelizirano čebulo (lepur çomlek)

Odpri galerijo
A+   A-
Jed bogatega okusa iz enega lonca, ki se sama kuha.



Priprava: 10 minut; čas peke: 1 uro.

Sestavine


- 1,5 kg kunca
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 2 stroka česna, 4 čebule
- 2 lista lovorja, palčka cimeta
- oljčno olje, 1 dl rdečega vina
- 2 dl jušne osnove ali vode
- pol žličke suhega origana
- pločevinka vloženega paradižnika
- žlica sladkorja, piment, sol, poper

Priprava


1. Pečico segrejemo na 150 stopinj. Česen sesekljamo ali narežemo.

2. Meso razkosamo na večje kose in v ponvi opečemo. Pečene naložimo v pekač in med kose zataknemo lovor.

3. V ponev nalijemo balzamični kis, vino, jušno osnovo, dodamo česen, piment, cimet. Pristavimo in zavremo. Nato z omako prelijemo meso v pekaču.

4. Pekač pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo in ga porinemo v segreto pečico za 1 uro.

5. Proti koncu peke očistimo in narežemo čebulo, stresemo v ponev in na malo olja počasi previdno pražimo 10 minut. Prepraženo čebulo karameliziramo s sladkorjem, še minuto pražimo, nato stresemo na meso v pekaču. Narahlo premešamo in ponudimo s kuskusom ter zeljno solato.

Opomba: Lepur çomlek je značilna albanska jed, ki jo naredijo z zajčjim mesom ali jagnjetino. Primerna tudi za podpeko, če imate malo več časa.


Nasvet: Ostanek jedi ali le ostanek omake pospravite v posodico v hladilnik in z veseljem uporabite kot začimbni dodatek (»jušno osnovo«) v naslednjih dneh.


Različica: Uporabite svež paradižnik namesto vloženega. Trije sočni veliki bodo dovolj.


Naslovan fotografija: Krištof Koman

Preverite še: Fuži s pekočo zelenjavno omako in kislo smetano

Datum Objave: 27.7.2017 ob 08:07

Več iz te teme:

kosilovečerjamesokunčji casserolekunecenolončnicaenostavnohitrokaramelizirana čebula

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.