Lečna juha s klobaso

Lečo lahko pripravimo za vse obroke, od zajtrka do večerje, kakor nam prija; uživamo lahko toplo ali hladno.

Leča je izvrstno živilo, s katerim popestrimo jedilnik od zajtrka do večerje. Za zajtrk čvrsto kuhano lečo, lahko hladno, če nam ustreza, zmešamo z jogurtom. Po želji začinimo s soljo in sesekljanimi svežimi zelišči, na primer peteršiljem ali drobnjakom. Za oster okus v jed stremo strok česna. Za glavni obrok pripravimo najrazličnejše enolončnice, v katerih lahko leča igra glavno violino ali jo postavimo v orkester z drugimi stročnicami. Enolončnica je lahko izvrstna in polnovredna brezmesna jed, lahko pa ji dodamo poljubne vrste mesa. Proti koncu dneva, kot lahko večerjo, pripravimo lečo v solati ali je dodamo za pest ali dve v mešano solato, za vmesni obrok pa pripravimo namaz, ki spominja na humus iz čičerike.

Sestavine

– 200 g leče
– 3–4 krompirji
– 3 korenčki
– 1 čebula
– 1 por
– 2 stroka česna
– 100 g slanine
– 1 klobasa (npr. kranjska)
– pest suhih paradižnikov
– olje, sol, poper, timijan, lovor, origano, vejica peteršilja

Priprava

1. Lečo skuhamo, tako da ostane čvrsta. Precedimo, vodo prihranimo. Zelenjavo očistimo in narežemo.

2. Na olju prepražimo nakockano slanino in čebulo, da postekleni. Dodamo korenje, por ter strt česen. Ko ta zadiši, dodamo paradižnik, ki smo ga namakali v vodi, ter začimbe.

3. Prilijemo tekočino od leče in vodo, da je vse pokrito. Ko zavre, dodamo narezan krompir in narezano klobaso. Kuhamo še 10–15 minut, da je jed gosta, na koncu dodamo kuhano lečo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Zakaj je leča tako priročna stročnica

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana