Limonova pita

Kultna in osvežilna.

Sestavine

– ½ krhkega testa za pite, recimo tega tukaj
Krema
– 220 g masla
– 120 g limonovega soka
– nastrgana lupinica 2 bio limon
– 3 jajca
– 150 g sladkorja
– beljakova kapa
– 60 g sladkorja
– 20 g vode
– 2 beljaka

Priprava

1. V modelu za pite velikosti 35 x 11 cm spečemo krhko testo za pito.

2. Maslo narežemo na manjše kocke.

3. V ognjevarno skledo damo sveže iztisnjen limonov sok, lupinico dveh limon, jajca in sladkor. Z metlico dobro vse premešamo.

4. V kozico natočimo vodo, postavimo na zmeren ogenj in pustimo, da zavre. Na kozico postavimo skledo s sestavinami (bain-marie) in kuhamo 15 minut, redno mešamo. Limonova krema mora doseči temperaturo 83 stopinj. Odstavimo in precedimo. Ko se krema nekoliko ohladi, počasi dodajamo maslo. Neprenehoma mešamo z mešalnikom, da se maslo enakomerno razporedi, približno 10 minut. Ohlajeno kremo enakomerno razporedimo po pečenem in ohlajenem testu.

5. Pripravimo italijansko meringo. V kozici zavremo vodo in sladkor do 121 stopinj. Medtem v veliki skledi začnemo stepati beljake. Stepamo tako dolgo, da se sneg začne svetiti in nastanejo majhni vršički. (Pazimo, da ne stepemo preveč.) Med mešanjem v zelo tankem curku dodamo vroč sladkorni sirup. Povečamo hitrost električnega mešalnika in stepamo še 2–3 minute oziroma tako dolgo, da se zmes ohladi.

6. Brizgalno vrečko z nastavkom, ki ima odprtino premera 0,5 cm, napolnimo z meringo.

7. Po vrhu limonove pite nabrizgamo italijansko meringo v poljubni velikosti in obliki, nato pa jo s kuhinjskim gorilnikom rahlo zapečemo.

8. Razrežemo in postrežemo.

Poizkusite še: Božanski arancini

Recept in fotografija: Jernejkitchen

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana