Makov pomarančni kruh
A+ A-
Zima je vedno čas agrumov. Tokrat pridruženih nenavadnemu paru: maku in kruhu.
Sestavine
100 g sladkorja
2 manjši jajci
2–3 žličke naribane lupinice bio pomaranče
0,5 dl olja
0,5 dl mleka (kravje, kozje, rastlinsko)
žlica ruma
170 g moke (50 g bele, 120 g pirine)
70 g mletih mandljev
3 žlice maka
2 žlički vinskega kamna ali pecilnega praška
2 pesti rozin
Priprava
Pekač dobro namastimo in ga potresemo z drobtinami.
V posodi zmešamo suhe sestavine: moko, mlete mandlje, mak in vinski kamen oziroma pecilni prašek.
Sladkor in jajci penasto stepemo. Dodamo pomarančno lupinico, olje, mleko in žlico ruma. Dobro premešamo in postopoma dodajamo moko z dodatki. Na koncu vmešamo še rozine.
Testo vlijemo v prej pripravljen pekač, potresemo z makom in nalistanimi mandlji ter pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 35–40 minut.
Zadnjih 10 minut lahko kruh pokrijemo z aluminijasto folijo.
Še malce toplega ga potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Recept in fotografija: Ana Bulat
Datum Objave: 13.1.2023 ob 11:01