Odprta Kuhinja

Makov pomarančni kruh

A+   A-

Zima je vedno čas agrumov. Tokrat pridruženih nenavadnemu paru: maku in kruhu.

Sestavine

100 g sladkorja

2 manjši jajci

2–3 žličke naribane lupinice bio pomaranče

0,5 dl olja

0,5 dl mleka (kravje, kozje, rastlinsko)

žlica ruma

170 g moke (50 g bele, 120 g pirine)

70 g mletih mandljev

3 žlice maka

2 žlički vinskega kamna ali pecilnega praška

2 pesti rozin

Priprava

Pekač dobro namastimo in ga potresemo z drobtinami.

V posodi zmešamo suhe sestavine: moko, mlete mandlje, mak in vinski kamen oziroma pecilni prašek.

Sladkor in jajci penasto stepemo. Dodamo pomarančno lupinico, olje, mleko in žlico ruma. Dobro premešamo in postopoma dodajamo moko z dodatki. Na koncu vmešamo še rozine.

Testo vlijemo v prej pripravljen pekač, potresemo z makom in nalistanimi mandlji ter pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 35–40 minut.

Zadnjih 10 minut lahko kruh pokrijemo z aluminijasto folijo.

Še malce toplega ga potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Recept in fotografija: Ana Bulat
Datum Objave: 13.1.2023 ob 11:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.