Mesne kroglice po švedsko

Preprosta priprava – večinoma v pečici.

Priprava: 5 minut, čas peke v pečici 15 minut; čas peke v ponvi: 2 minuti.

Sestavine za kroglice

– 750 g mletega mesa, skodelica krušnih drobtin
– 2 dl sladke smetane, žlica medu, brusnična marmelada
– večja čebula, maslo za peko, četrt žličke popra
– pol žličke muškatnega oreščka, žlička in pol soli

Sestavine za omako

– 30 g masla, zvrhana žlica moke
– 4 dl jušne osnove ali goveje juhe
– 2–3 žlice sojine omake, 1 dl sladke smetane

Priprava

1. V posodico damo drobtine in jih namočimo s sladko smetano. Dobro premešamo in pustimo.

2. Čebulo sesekljamo in v ponvi prepražimo na koščku masla. Malo ohladimo in stresemo v skledo.

3. Dodamo med, sol, poper, muškatni orešček, namočene drobtine ter meso in vse dobro premešamo.

4. Pečico vklopimo na 200 stopinj, velik pekač obložimo s papirjem za peko.

5. Iz zmesi oblikujemo za večji oreh velike kroglice in jih polagamo na pekač. Ko dokončamo, jih prelijemo s tremi žlicami vode in pekač porinemo v segreto pečico za 15 minut. V tem času se skuhajo oz. spečejo.

6. Pečene vzamemo iz pečice. V ponvi segrejemo malo masla in v njem opečemo prvo serijo kroglic (odvisno od velikosti ponve, ampak najverjetneje boste pekli trikrat). Pečene preložimo na servirni krožnik in pokrijemo.

7. Ko popečemo vse kroglice, v ponvi segrejemo maslo z moko, nato postopno prilivamo juho in sladko smetano ter mešamo in kuhamo, da dobimo gladko omako. Vmešamo sojino omako.

8. Mesne kroglice na krožniku ponudimo z omako in brusnično marmelado, kot prilogo postrežemo kuhan krompir ali krompirjev pire in kumarično solato.

Naredimo vnaprej: Vsekakor.
Ali veste: Da Švedi mesnim kroglicam pravijo kottbullar? Ah, seveda veste. :))

Poskusite še: Mesne kroglice s krompirjevim pirejem

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana