Nedeljska klasika: kruhovi cmoki

Starega kruha ni treba zavreči, iz njega pripravimo številne okusne jedi, tako slane kot sladke.

Star kruh lahko porabimo na različne načine, za zajtrk ga prelijemo z vročim mlekom, rezine, namočene v mešanico jajc in mleka, pa zlato rjavo ocvremo. Za sladico pripravimo kruhov narastek s sadjem. Lahko ga posušimo in zmeljemo v drobtine. Ali pa naredimo kruhove cmoke: priljubljeno jed postrežemo k različnim omakam, bodisi mesnim ali brezmesnim. Tradicionalno se postrežejo k zrezkom v omaki, lahko so tudi samostojna jed. Zabelimo jih z ocvirki, maslom ali praženimi drobtinami, zraven pa postrežemo skledo solate. Priprava je sila preprosta.

Sestavine za 4 osebe

– 3 velike žemlje (cca 300 g) ali enaka količina kruha
– 1 čebula
– 2 jajci
– 2,5 dl mleka
– 2 žlici kisle smetane
– 1 žlica olja
– 2–3 žlice moke
– šopek peteršilja
– sol, poper

Priprava

1. Žemlje zrežemo na majhne kocke in jih stresemo v skledo. Jajca, mleko in kislo smetano razžvrkljamo in dodamo kruhu. Dobro premešamo.

2. Na olju prepražimo nasekljano čebulo. Pustimo, da se ohladi, in dodamo k žemljam. Peteršilj sesekljamo in potresemo po masi. Dobro premešamo oziroma pregnetemo z rokami, da dobimo kompaktno zmes. Dodamo moko po potrebi in še enkrat pregnetemo.

3. Iz mase oblikujemo cmoke in jih 10–15 minut kuhamo v osoljeni vodi.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite še: Bučni kruhki z ocvirki

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana