Pavlova, kot se šika

Poglej galerijo
14 Fotografij
Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Pavlova, kot se šika

Foto: Tomo Jeseničnik

Recept in vsi triki za pripravo, ki nam jih je zaupala Darja Končarevič iz Bazilike. Mamljiva in očarljiva sladica v dveh različicah: čokoladna s karamelo in malinova s pistacijo.

Sestavine za beljakovo podlago (meringo)
(za 10 mini pavlov)

– 250 g beljakov
– 500 g mletega sladkorja

Posebni pripomočki

– kuhinjski termometer
– rokavica iz lateksa za enkratno uporabo

Foto: Tomo Jeseničnik

Priprava

1. Beljake in sladkor stresemo v posodo, si nataknemo rokavico in z roko dobro premešamo.
2. Postavimo na zelo majhen ogenj, počasi segrevamo, medtem pa ves čas mešamo z roko (še posebno po dnu) in s termometrom preverjamo temperaturo.
3. Ko se masa segreje na 37 stopinj, jo hitro odstavimo, prelijemo v posodo za stepanje in vključimo mešalnik na srednjo hitrost. Stepamo približno 15 minut oziroma dokler masa ni tako trdna, da se popolnoma drži metlice in ne spolzi z nje.
4. Beljak nato razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem. Z izbočeno stranjo žlice naredimo na vrhu vsake meringe vdolbino za nadev.
5. Pečemo pri 100 stopinjah Celzija uro in pol.
Ko so meringe narejene, se moramo odločiti le še eno. Bomo goste razvajali s sadnim nadevom ali jim privoščili čokoladne sanje?

Darjini namigi: Mešanje z roko je dodatno varovalo, saj mase ne smemo segreti na več kot 37 stopinj.
Darja pravi, da so najlepše meringe narejene z žlicami, lahko pa seveda uporabimo tudi dresirno vrečko.

1. nadev: čokoladna s slano karamelo

Foto: Tomo Jeseničnik

Sestavine za slano karamelo

– 100 g belega sladkorja
– 50 g masla
– 100 ml sladke smetane
– pol žličke solnega cveta

Priprava

1. Segrejemo sladkor in nenehno mešamo, da se raztopi.
2. V karamelo vmešamo na koščke narezano maslo, premešamo in previdno vlijemo še smetano.
3. Kuhamo kakšno minuto, odstavimo in dodamo sol.

Darjin namig: Karamela lahko v hladilniku zdrži deset dni, pred uporabo jo malo segrejemo, da se zmehča.

Čokoladna pena

Sestavine

– 300 ml sladke smetane
– 200 g čokolade

Priprava

1. Sladko smetano segrejemo na nizkem ognju, pazimo, da ne zavre.
2. Na koščke nalomljeno čokolado prelijemo z vročo smetano, mešamo, dokler se ne stopi.
3. Masa mora vsaj dve uri počivati v hladilniku, da se popolnoma ohladi, potem pa jo z mešalnikom stepemo v rahlo peno.

Postrežba

Za čokoladne pavlove s slano karamelo vdolbinico na beljakovi podlagi najprej nadevamo s čokoladno peno, prelijemo s slano karamelo ter potresemo z grobo narezanimi lešniki in čokoladnimi koščki.

2. nadev: malinov mousse in pistacije

Foto: Tomo Jeseničnik

Sestavine

– 3 pesti svežih malin (eno pest prihranite za okrasitev)
– 2 žlici sladkorja
– 250 ml sladke smetane
– žlica mletega sladkorja
– nasekljane pistacije
– nekaj lističev sveže mete

Priprava

1. Maline pokuhamo s sladkorjem, da izpari tekočina, in ohladimo.
2. Smetano čvrsto stepemo z žlico mletega sladkorja.
3. Dodamo še pokuhane maline in zmešamo.

Postrežba

Pavlove sestavimo tako, da vdolbinico na beljakovi podlagi nadevamo z malinovim moussom, potresemo z narezanimi neslanimi pistacijami in svežimi malinami. Okrasimo z lističem sveže mete.

Preberite še: Počitniška kuharija – Zložena torta s piškoti in sadjem

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je eden izmed meni najljubših delov hiše. Zame je prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje. Želim si, da bi nekoč imela veliko kuhinjo z otokom in pogledom na morje ter dolgo polno zasedeno leseno jedilno mizo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana