Pet najboljših receptov bralcev: kuhali ste klobase, krače in šunke

Ob pustu naj bi po tradiciji še zadnjič užili krepkejšo hrano, preden se predamo 40 dnem skromnosti. Torej: tu je pet receptov naših bralcev, s katerimi si boste res temeljito omastili brk. Januarja smo zbirali recepte za dobrote iz svinjine: krače, šunke, klobasice …

Polentin kruh s kranjsko klobaso

Zmaga brez glasu proti! Recept Marije Šalehar.

Sestavine

– polovica kranjske klobase
– 125 g koruznega zdroba
– 25 g moke, 2 jajci
– žlica pecilnega praška
– 3 ščepci soli
– polovica drobno sesekljanega očiščenega čilija
– 2 žlici sesekljanega drobnjaka
– 1 dl sončničnega olja
– 140 g kisle smetane
– žlica olja za praženje

Priprava

1. Kranjsko klobaso na drobno narežemo in jo na vročem olju na hitro popražimo.

2. V skledi zmešamo koruzni zdrob, moko, pecilni prašek in sol. Premešamo.

3. V drugi skledi stepemo jajci, dodamo kislo smetano, olje, čili, drobnjak in kranjsko klobaso.

4. Zlijemo k suhim sestavinam in vse dobro premešamo.

5. Testo stresemo v manjši model za peko kruha, namaščen in obložen s peki papirjem.

6. V pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo 25–30 minut, da kruh naraste in lepo porjavi.

7. Ohladimo v modelu.

Gratinirana svinjska krača

2. mesto. To je jed, ki nasiti že s tem, da jo pripravite. Recept Damijana Ambrožiča.

Sestavine

– svinjska krača (1 kg in več)
– 2 dl sladkega belega vina
– zelena, por, čebula, korenje, peteršiljeva korenina
– krompir
– lovorov list, sol, poper, hren s smetano
– debel kos svežega kruha
– kisla smetana
– kajmak ali podoben mladi sir

Priprava

1. Kračo damo kuhat v lonec hladne vode, skupaj z zelenjavo in začimbami. V vodo dodamo tudi 2 dl vina. Kuhamo uro in pol (odvisno od velikosti krače), nato jo vzamemo iz kropa in odluščimo meso od kosti.

2. Narezane koščke krače položimo na dno keramične posode za peko, ki smo jo prej premazali z maslom.

3. Po mesu na tanko porazdelimo smetano, čez to nadrobimo sredico velikega kosa kruha.

4. Zmešamo kislo smetano in kajmak (v razmerju dva dela kajmaka in en del kisle smetane). Preliva naj bo toliko, da prekrije vse, kar je v pekaču, približno centimeter in pol na debelo.

5. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kračo gratiniramo, dokler ni zgornji sloj privlačno zapečen.

Namig: Vodo in zelenjavo lahko porabimo za kuhanje ričeta, na primer. Za dodatek v pečici spečemo tudi nekaj krompirja ter por in korenje iz juhe.

Krača in klobasica s pridihom Mehike

3. mesto; dobro, ampak premalo izrazito. Recept Brigite Majcen Peklar.

Sestavine

– 250 g mesa prekajene svinjske krače (brez kože)
– 300 g domače pečenice
– po želji sveža zelišča (žajbelj, timijan in peteršilj)
– 2 rdeči čebuli
– 1 dl rdečega balzamičnega kisa
– 10 rezin sira čedar
– koža s krače
– oljčno olje za pečenje
– dodatno
– po 1 kruh za hamburger ali tortilja po želji
– omaka guacamole, kisla smetana, domači ajvar

Priprava

1. Rdečo čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo mariniramo v balzamičnem kisu (10 minut ali več).

2. S krače odstranimo kožo in jo skuhamo do mehkega, ohladimo in tanko narežemo.

3. Meso narežemo (najtrše dele odstranimo) in ga zmeljemo v multipraktiku.

4. V posodo damo zmleto kračo in meso iz razdrte pečenice. Dobro premešamo, lahko dodamo sesek­ljana sveža zelišča. Oblikujemo polpete v velikosti kruhka ali pa naredimo več manjših, če smo se odločili za tortiljo.

5. Kuhano kožo narežemo na tanke trakove in jo spečemo v ponvi (trakove obtežimo, da se ne vihajo in se dobro prepečejo z obeh strani). Ko so pečeni, jih damo na papir in na toplo. Polpete spečemo počasi z obeh stran; ko so pečene, dodamo še rezine sira čedar, da se začne topiti.

6. Kajzerico ali tortiljo pogrejemo zraven polpete.

7. Sestavimo: kruhek/tortiljo namažemo z omako guacamole, naložimo čebulo, dodamo popečeno kožo, polpeto s stopljenim sirom, po želji dodamo še kislo smetano in domači ajvar ter pokrijemo s kruhom ali zvijemo tortiljo.

Namig: Lahko ponudimo ob solati ali kot samostojni obrok.

Pečenice iz škrtoca

4. mesto. Praktičen recept, igrajte se z dodatki po svojem okusu. Recept Vojke Cijan.

Sestavine

– 4 krompirji, 2 para pečenic
– gomolj koromača, 1 rdeča paprika
– kajmak, sol, peki papir

Priprava

1. Krompir olupimo in podolžno prerežemo na pol.

2. Gomolj koromača razlistamo in narežemo na širše trakove, enako papriko.

3. Pečenice razdremo in iz njih postrgamo meso.

4. Liste peki papirja prerežemo na pol. Na polovico papirja damo malo narezanih trakov paprike, na papriko položimo polovico krompirja, ki smo ga po zunanji strani malo posolili. Na prerezano stran pa naložimo meso iz polovice pečenice.

5. Vse skupaj zavijemo v peki papir in ob straneh zvežemo z vrvico, da dobimo obliko bonbona.

6. Pol »bonbončkov« naredimo s papriko, pol pa s koromačem.

7. Pečemo v pečici na 190 stopinjah 40 minut.

8. Postrežemo tako, da damo na krožnik dva »bonbončka« in zraven žlico kajmaka.

Krompirjevi žlikrofi s pečenico

5. mesto: premalo izrazito. Recept Marije Šalehar.

Sestavine

Nadev
– 1,5 pečenice
– jajce, 2 žlici olja
– 0,5 dl belega suhega vina
– žlica sesekljanega peteršilja
– pol žličke naribane limonine lupinice
Testo
– 60 dag krompirja
– 18 dag moke, žlica olja
– žlička masla, jajce

Priprava

1. Pečenice po dolgem prerežemo in z žlico postrgamo nadev. Na deski ga še malo sesekljamo in stresemo na vroče olje. Pražimo 10 minut, nato dolijemo vino in dodamo limonino lupinico.

2. Premešamo in pražimo, da alkohol izhlapi.

3. Meso ohladimo, dodamo jajce in peteršilj. Dobro premešamo.

4. Krompir skuhamo v lupini. Ko je kuhan, ga olupimo in pretlačimo v pire. Dodamo jajce, raztopljeno maslo, olje in moko. Zgnetemo v voljno testo.

5. Na pomokani površini testo razvaljamo bolj na tanko in razrežemo na pravokotnike.

6. Na vsak pravokotnik naložimo po žlico nadeva, prepognemo in dobro zapremo.

7. Žlikrofe kuhamo v osoljenem kropu 15 minut. Kuhane odcedimo in zabelimo z ocvirkovo mastjo.

Namig: Za zraven skuhamo podmeteno kislo zelje ali repo, predlaga bralka.
Preberite še: Pet najboljših receptov s peso naših bralcev

Fotografije: Jure Eržen

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana