Piškoti iz ponve

V ponvi pečeni piškoti so prava poslastica in se skoraj ne razlikujejo od tistih, ki se sončijo v pečici. Veselo zaglodajmo v nežne, a hrustljave vaniljeve piškote, pečica pa naj se zaradi ljubosumja razkuri na 300 stopinj …

Za 30 piškotkov.

Sestavine

– 180 g masla, žlička vaniljeve esence
– 200 g sladkorja v prahu, jajce
– 130 g pšenične bele moke
– pol žličke pecilnega praška
Okras
– 50 g temne čokolade, 50 g masla
– kandirane pomaranče

Priprava

1. Maslo sobne temperature poškropimo z vaniljevo esenco in nanj stresemo sladkor, nato pa z mešalnikom stepemo do kremnega. V zmes ubijemo jajce in jo prešerno mlatimo naprej.

2. Vmešamo še mešanico moke in pecilnega praška, da dobimo kompaktno testo. To vsaj za pol ure skrijemo v hladilnik.

3. Testo razvaljamo do debeline 0,5 cm in iz njega z modelčki izrežemo bodoče piškotke. Ker morajo biti pred peko res hladni, jih pospravimo nazaj v hladilnik.

4. Kuhalno ploščo vključimo približno na tretjino moči in na njej dodobra segrejemo večjo ponev in ujemajočo se pokrovko.

5. V ponev namečemo prvo rundo piškotov in jih pokrite pečemo tri minute na eni ter dve minuti na drugi strani. Stremimo k lepi zlato rumeni zapečenosti. (Pri obračanju moramo biti previdni, saj je testo rahlo in krhko. Priporočava uporabo vilic, ki jih previdno vtaknemo pod piškot, dvignemo in samozavestno zvrnemo na glavo. Če se nam kateri piškot ponesreči, dokaze hitro pospravimo v usta.)

6. S kuhinjskimi brisačkami med posameznimi serijami vsakič obrišemo ponev, da v njej ne ostane kakšna drobtina, ki bi se veselo zažgala.

7. Za piškotni okras nad vodno kopeljo raztopimo maslo in temno čokolado ter poškropimo piškote. Po njih le še potresemo kocke kandirane pomaranče in so pripravljeni za naval sladkosnedov!

Nasvet: Ponev mora imeti premaz proti sprijemanju, kot je na primer teflon. Pri peki piškotkov ne dodajamo čisto nič maščobe, saj že sami vsebujejo dovolj masla. Najprej sva sicer poskusila z dodano maščobo, a se ni obneslo – piškoti so se prehitro zažgali.

Recepti in fotografije Tjaša Vede in Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si

Preberite še: Popoln trik, da se kolač ne bo prijel modela za peko

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana