Odprta Kuhinja

Por z mletim mesom in sirom

leek souffle in a green pot
Odpri galerijo
A+   A-
Če imamo radi surov por, ga dodamo različnim solatam.



Pogosteje ga kuhamo, zelo dobro se obnese v juhah, bodisi mešanih zelenjavnih bodisi gladko zmletih kremnih, ki jim dodamo žlico ali dve smetane. Da bi bila juha ali omaka iz pora gostejša, zraven skuhamo kakšen krompir in ga po želji pretlačimo z vilicami. Iz pora pripravimo izvrstne narastke ali pogače v listnatem testu. Če ga dušimo, mu lahko dodamo nakockano slanino ali drugo meso. Lahko pa ga uporabimo namesto čebule, ki je obvezna v večini omak iz naše kuhinje. V porovih jedeh se poleg soli lahko znajdejo še lovor, kumina, peteršilj, timijan, kari in muškatni orešček.

Sestavine za 4 osebe


- 400 g mletega mesa
- 100 g slanine
- 1 por
- 4 večji krompirji
- 2 korenčka
- 2 dl mleka
- 1 lonček jogurta
- 2 žlici moke
- 4 žlice parmezana
- olje, sol, poper

Priprava


1. Por očistimo, narežemo na kolobarje in na hitro prepražimo na vročem olju. Dodamo mleto meso in na kocke narezano slanino, solimo in popramo. Pražimo, dokler se meso ne zmehča.

2. Korenje in krompir olupimo in narežemo na kocke ter skuhamo v osoljeni vodi. Na olju svetlo zarumenimo moko, dolijemo mleko in med mešanjem segrevamo, dokler se ne zgosti. Ko je zmes gosta in gladka, dodamo jogurt ter solimo in popramo. Dobro premešamo.

3. V naoljen pekač ali na peki papir naložimo krompir in korenje, prelijemo z mesno omako in še čez z omako z jogurtom ter vse skupaj potresemo z naribanim parmezanom. Pečemo na 250 stopinj približno 10 minut.
Preberite še: Osnove - por

Besedilo: A. K.
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 11.2.2018 ob 07:02

Več iz te teme:

kosilomleto mesonarastekpor

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja