Odprta Kuhinja

Praznična pita

A+   A-
Za pekač 30 x 28 cm.


Sestavine


Testo
- 75 dag ostre moke
- 1,5 vrečke pecilnega praška
- 5 dag bučnih semen
- 10 dag sladkorja
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 2 jajci, 2 dl mleka
- 30 dag margarine ali masla
Krema
- 10 dag sladkorja
- 6 dl mleka
- 4 velike (zvrhane) žlice moke
- 6 žlic marmelade, najbolje jurkove
- 25 dag masla, sok limone po okusu
- glazura: limonov sladkorni preliv

Priprava


1. Bučna semena zmeljemo v kavnem mlinčku. Iz sestavin zgnetemo testo, ga ovijemo s folijo in damo počivat v hladilnik za eno uro.

2. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

3. Spočito testo razdelimo na pet enakih delov. Vsakega posebej razvaljamo v pravokotnik velikosti 30 x 28 cm. Pečemo na narobe obrnjenem pekaču na papirju za peko 8–10 minut.

4. Krema: v 5 dl mleka dodamo sladkor, zavremo in vanj zakuhamo moko, ki smo jo razmešali v preostanku mleka. Mešamo približno 2 minuti. Ohladimo in dodamo maslo ali margarino, marmelado in limonov sok. S kremo namažemo vse plošče razen zadnje.

5. Zgornjo ploščo prelijemo z limonovim sladkornim prelivom in pito poljubno okrasimo.
Namig: Pita se lepo reže šele naslednji dan.

Recept: Tina Smodiš
Fotografija: Leon Vidic

Preberite še: Krhki in vabljivi piškoti

Datum Objave: 14.12.2017 ob 08:12

Več iz te teme:

pitareceptTina Smodišpri bralkipraznična pita

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja