Rdeča rižota

Rižota z rdečo peso bo prava popestritev jedilnika v zgodnjepomladni kuhinji.

Medtem ko začenjamo razmišljati o vrtnarjenju, po kleti in shrambi še najdemo kaj vrtnin iz lanske sezone. Če smo uspešno gospodarili, morda na vrtu še kaj prezimuje. Rdečo peso kot tudi druge gomoljnice in korenovke lahko tudi kupimo na tržnici. Pesa je odlična in najbolj znana kot solata, iz sveže lahko pripravimo odlične jedi. Privoščimo si kremno juho, ki jo popestrimo s kislo smetano, kot krompir jo spečemo v pečici, malce posebna jed, vsaj zaradi videza, pa je rižota z rdečo peso. Jed je izvrstna, rdeča pesa da rižu poseben okus in rahlo strukturo, da bo obrok še bolj bogat in malce pisan, pa po rižoti potresemo zdrobljen feta sir.

Sestavine za 4 osebe

– 1 skodelica riža (2,5 dcl)
– 500 g rdeče pese
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– 2 skodelici vode ali jušne osnove
– 100 g sira feta
– šopek peteršilja
– 1 žlička mediteranskih začimb
– olje, sol, poper

Priprava

1. Peso olupimo in narežemo na kose. Nadevamo na pekač, ki smo ga pokrili s peki papirjem, in pečemo slabo uro pri 180 stopinjah.

2. Na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo riž in začimbe in pražimo nekaj minut. Zalijemo z vodo in pokrito kuhamo 15–20 minut.

3. Polovico pečene pese pretlačimo, drugo polovico narežemo na kocke. Vse skupaj vmešamo v riž, potresemo s sesekljanim peteršiljem in nadrobljenim feta sirom.

Priporočamo še: Rdeča pesa za kri in vzdržljivost

Besedilo: Alenka Kociper

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana