Ribja omaka s črnimi oljkami
A+ A-
Brez nadležnih kosti.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10 minut.
Sestavine
- 6 filejev zamrznjenega osliča ali škarpene
- pločevinka vloženega paradižnika
- 2 čebuli, sol, timijan
- 3 žlice oljčnega olja
- 10 črnih oljk, pol kozarca belega vina
Priprava
1. Zamrznjene ribje fileje delno odtajamo in narežemo na kose, široke približno 4 cm. Čebulo narežemo na kolobarje.
2. V globoki ponvi segrejemo olje in na njem hitro popražimo čebulo. Dodamo paradižnik, premešamo in kuhamo 3 minute.
3. V omako previdno položimo kose rib in pokrito nad šibkim ognjem kuhamo 5–7 minut. Čim manj mešamo, da fileji ne razpadejo.
4. V omako dolijemo vino, dodamo oljke in nekaj vejic timijana, previdno premešamo oz. ponev potresemo ter odkrito kuhamo še kakšno minuto. Solimo po potrebi.
5. Ponudimo s kuhanimi krompirjevimi njoki in zeljno solato.
Nasvet: V tej omaki uporabite belo vino. Aromatično rdeče pa le pogumni.
Različica: Zaradi čebule je ta omaka malo bolj sladkastega okusa, ki prija večini. Lahko jo izpustite in uporabite krepko mero česna.
Naredimo vnaprej: Najboljša omaka z lepimi in velikimi kosi ribe je sveže pripravljena, ampak, seveda, lahko jo skuhate vnaprej.
Fotografija: Krištof Koman
Poizkusite še: Rižota s porom in treviškim radičem
Datum Objave: 17.12.2017 ob 08:12