Odprta Kuhinja

Riž z rakci

Foto: Krištof Koman
Odpri galerijo
A+   A-
{embed_foto}1555469{/embed_foto}Z obiljem mladega česna. Jed, ki vam bo vzela slabih 30 minut.


Sestavine


pločevinka paradižnika
2 glavici mladega česna
oljčno olje
500 g zamrznjenih repkov rakcev
kozarec vina
peteršilj
300–400 g riža parboiled

Priprava


1. Repke rakcev na pol ali povsem odtalimo.

2. Česen olupimo in drobno narežemo. V globoko ponev damo žlico oljčnega olja in v njem pazljivo popražimo polovico česna, da zadiši.

3. V ponev stresemo riž, počakamo, da postekleni, nato prilijemo vino in čez minuto še paradižnik. Solimo, krepko pomešamo, ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 5 minut.

4. Med riž dodamo rakce, prilijemo kozarec vode in kuhamo 10 minut. Postopno in potrebi prilivamo vodo in sem in tja pomešamo.

5. Nazadnje med riž vmešamo še preostanek česna, okrasimo s peteršiljem in ponudimo z zeljno solato.

Različica: Izberemo lahko rjavi riž, beli dolgozrnati riž ali pravi riž za rižoto, vendar moramo pri tem vodo dodajati postopno, kakor običajno.


Opomba: Najbolj okusen riž dobite, če namesto vode uporabite ribjo jušno osnovo, ki ste jo skuhali iz ostankov rib (ribjih glav, repov, kosti po filiranju), vendar obvezno izrežite škrge, sicer bo osnova pogrenila.


Preverite še: Pohane šnite z lisičkami

Datum Objave: 6.7.2017 ob 09:07

Več iz te teme:

kosilovečerjahitro in enostavnomorske jedi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja