Odprta Kuhinja

Šipkov liker

A+   A-
Šilce dodajte v zimski čaj.


Sestavine


- 450 g šipka
- 400 ml vode
- 120 g sladkorja
- kavna žlička začimb za medenjake
- 2 žlici ruma
- pomarančna lupinica

Priprava


1. Šipek očistimo pecljev, operemo in stresemo v posodo, dolijemo vodo in na srednji temperaturi pustimo kuhati toliko časa, da voda izhlapi. Tako se šipek zmehča in spusti barvo. Ohladimo.

2. Litrsko steklenico napolnimo skoraj do polovice s šipkom, dodamo 60 g sladkorja, lupinico pomaranče, kavno žličko začimb za medenjake in do vrha prilijemo žganje (lahko vodko, konjak).

3. V drugi litrski steklenici ponovimo postopek, le namesto začimb za medenjake dodamo dve žlici ruma ali rumovo aromo.

4. Pustimo stati vsaj 2 tedna na sobni temperaturi, nato precedimo in shranimo v stekleni embalaži.

Namig: Ponudimo ob rezini marmornega kolača.


Besedilo: Mirjam Grilc
Fotografije: Krištof Grilc

Preberite še: Rdeč in čvrst: šipek vabi

Datum Objave: 13.10.2017 ob 18:10

Več iz te teme:

sezonskolikerjesenMirjam Grilcšipek

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja