Sočna torta s hruškami

Takšna, ki jo poješ z manj slabe vesti.

Sestavine

– 2 srednje veliki hruški
– 100 g ovsenih kosmičev, 70 g fino mletih mandljev
– 2 jajci, 200 g skute
– 2 žlici poljubnega sladila, 2 žlici vaniljeve arome
– 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
– naribana lupinica pol limone
– 2 žlički pecilnega praška, 1/3 žličke cimeta
– karamelizirane hruške
– srednje velika hruška
– 10 g masla, žlica medu

Priprava

1. V posodi z ročnim mešalnikom penasto stepemo jajci.

2. V blenderju zmeljemo ovsene kosmiče v moko in jih pretresemo v posodo. Primešamo še druge suhe sestavine: mlete mandlje, sladilo, pecilni prašek in cimet.

3. Skuto v mešalniku zmešamo do gladkega.

4. K jajcema vmešamo mokre sestavine: vaniljevo aromo, limonin sok, naribano lupinico in skuto. Nato dodamo mokre sestavine k suhim.

5. Na drobno nasekljamo dve hruški in ju vmešamo v zmes.

6. V ponvi na srednje močnem ognju stopimo maslo in med.

7. Hruško narežemo na tanke krhlje in jih dodamo k maslu z medom. Na ognju pustimo približno 5 minut, vmes večkrat premešamo. Nato odstavimo in počakamo, da se krhlji malo ohladijo.

8. Dno in obod pekača za torto (moj je bil premera 17cm) obložimo s peki papirjem. Vanj vlijemo testo in ga enakomerno razporedimo. Po vrhu poljubno zložimo karamelizirane krhlje in prelijemo s preostalo mešanico masla in medu.

9. Pečemo v pečici, ogreti na 160 stopinj, približno uro.

Hranilna vrednost (na 1 kos od 10): 146 kcal, 6,2 g M, 14 g OH, od tega 5,3 g sladkorjev in 2,4 g prehranske vlaknine, 6,8 g B

Recept in naslovna fotografija: Anja Rutar/Zdravo z Anjo

Preberite še: Hruške iz pečice

Anja Rutar
Anja Rutar

Kuhanje je zame kot slikanje ali pisanje pesmi. Tako kot je veliko barv in tonov, toliko je tudi okusov. Od drugih pa nas loči to, kako jih kombiniramo. Ker pa kot svetovalka za zdravo prehrano in študentka živilstva in prehrane ne morem iz svoje kože, moje jedi temeljijo na nepredelanih in kakovostnih surovinah, a poskrbim, da so vseeno okusne in preproste.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana