Odprta Kuhinja

Solata z rdečimi pomarančami

Odpri galerijo
A+   A-
Pohitite, čas rdečih pomaranč se izteka.



Priprava: 10 minut.

Sestavine


- 3 rdeče pomaranče
- 2 rdeči čebuli, 100 g temnih oljk
- 250 g rukole ali pisanega radiča
- polivka
- oljčno olje, vinski kis, sok 1 rdeče pomaranče
- sol, poper, skodelica pistacij v lupini

Priprava


1. Pistacije oluščimo in grobo zmeljemo. Dobiti moramo za vsaj 2 žlici mletih. Sestavimo polivko: v posodici pomešamo olje, kis, sok rdeče pomaranče, sol, poper in mlete pistacije.

2. Pomaranče olupimo in krhlje filiramo: odstranimo vse bele lupinice. Če ne gre, pomaranče razdelimo na krhlje ali narežemo na kose, velike za grižljaj.

3. Čebulo olupimo, očistimo in tanko nalistamo, rukolo očistimo in operemo.

4. V solatno skledo naložimo rukolo, čebulo in pomarančo, prelijemo s polivko in previdno premešamo.

5. Ponudimo takoj kot osvežilno solato ob skutnih njokih s sirovo ali bučno omako (po receptu 4. 2. 2018).
Nasvet: Rdeča čebula je bolj čvrsta, z izrazitejšim in bolj žlahtnim okusom, vsekakor pa je tudi bolj pekoča v primerjavi z belo ali rjavo. Kogar to moti, naj izbere milejšo po svojem okusu.

Naredimo vnaprej: Ne, žal ne. Solato pripravite tik pred postrežbo.

Ali ste vedeli: Sok rdečih pomaranč vsebuje številne vitamine, tudi vitamin B9, znan kot folna kislina. Privlačno rdečo barvo mu dajo antociani iz vrst flavonoidov. Svetujem, da izberete sorto rdečih pomaranč z rdečkasto lupino, ki so zdaj najbolj sočne.

Poizkusite še: Gratinirana krompirjeva zloženka

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 27.2.2018 ob 14:02

Več iz te teme:

solatardeče pomaranče

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.