Špinačna pita s slanino

Ali quiche s špinačo.

Priprava: 5 minut za testo in pol ure za počitek; 15 minut za nadev, čas peke: 25–30 minut

Sestavine

Testo
– 250 g poljubne moke, žlička soli, jajce, 75 g masla
– žlica kisle smetane, žlica ali dve vode po potrebi

Nadev
– 450 g zamrznjene sesekljane špinače ali sveže blanširane, 3 jajca
– 100 g mesnate pečene slanine
– 250 g skute (pol albuminske, pol običajne)
– sol, poper, balzamični kis

Priprava

1. Najprej zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v folijo ali vrečko in vsaj za pol ure shranimo na hladno.

2. Za nadev špinačo odtalimo ali svežo blanširamo in ohlajeno dobro ožamemo.

3. V posodo nadrobimo skuto. Slanino narežemo na koščke in stresemo k skuti. Dodamo še špinačo, solimo, popramo, vmešamo jajca.

4. Pečico vklopimo na 220 stopinj. Model za pito namastimo in nanj naložimo razvaljano testo. Dodamo nadev, ga poravnamo in postavimo v ogreto pečico za 35–40 minut, da testo porjavi in se nadev učvrsti.

5. Pito ponudimo s kapljicami staranega balzamičnega kisa in solato iz kuhanega stročjega fižola.

Naredimo vnaprej: Lahko, le pogreti jo je težje. V takem primeru jo ponudimo hladno po kakšni topli juhi. Recimo, blaga korenčkova z zeljem in zdrobom bi bila tu zelo primerna.
Različica: Polno jih je ali pa tudi ne. Še največ sprememb dobite glede na izbiro skute. Če boste uporabili več navadne, bo pita bolj kisla, z več albuminske manj. Meni je všeč tudi z naribanim slanim sirom in praženimi pinjolami ali grobo narezanimi lešniki, z naribano lupnico eko limone.
Namig: Tri žlice albuminske skute si prihranite za naslednji dan.
Priporočamo še: Špinačna grška pita (Spanakopita)

Fotografija: Krištof Koman

 

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana