Tako Gordon Ramsay ocvre piščanca

Ob nedeljah si radi privoščimo pohančka. Da se ga boste ta vikend lotili še z večjim veseljem, smo izbrskali recept priljubljenega Ramsaya, ki vam bo še kako teknil.

Sestavine

– 4 stegna
– 4 perutničke
– prsi (narezana na 4 kose)
– 500 ml pinjenca
– šalotka
– 2 stroka česna ali žlička suhega
– nekaj vejic rožmarina (lahko tudi timijan, origano …)
– sol in poper
– dimljena paprika
– moka
– olje za cvrtje

Dodatno
– nekaj žlic medu
– sveže strt poper

Priprava

1. Večer prej pripravimo marinado (če nimate časa, bo zadostovalo tudi 30 minut): v posodi zmešamo pinjenec, narezano šalotko, česen in rožmarin in dodamo meso, ki se bo zaradi pinjenca tako rekoč raznežilo, postalo izjemno mehko in sočno. Če se odločimo za nočno kopel, posodo prekrijemo s prozorno folijo in jo postavimo v hladilnik.

2. Moki dodamo sol, poper in malce dimljene paprike ter pomešamo. V začinjeni mešanici povaljamo vsak kos mariniranega mesa in ga vrnemo v marinado, nato pa ponovno v moko. Tako poskrbimo, da bo skorjica zares hrustljava.

3. Olje segrejemo na 170 stopinj Celzija (pomagamo si s kuhinjskim termometrom) in vanj v razmaku petih sekund polagamo panirane kose piščanca. Tako se bo vsak posebej stabiliziral, zato se na začetku cvrtja ne bodo sprijeli med seboj. Povečamo moč ognja, saj ga je piščanec ohladil. S penovko poberemo vse majhne koščke moke in pinjenca, ki priplavajo na površino, da se ne bi zažgali in pokvarili okusa. Po krajšem Ramsayavem receptu piščanca cvremo od 20 do 25 minut in ga med tem vsake toliko obrnemo. Obstaja pa tudi daljša različica, kot v zgornjem videu, kjer chef piščanca po nekaj minutah (ko postane skorjica zlato obarvana) prestavi v pečico. Mesu odcedi odvečno maščobo, posoli in v pečici peče še 6 do 7 minut. Na tak način namreč ohranimo meso zelo sočno. V videu žal ni omenjena temperatura pečice, mi bi poskusili pri 180 do 200 stopinjah.

4. Ko je meso nared, ga premažemo z mešanico medu in popra.

5. Postrežemo s praženo zelenjavo.

Priporočamo še: Prikrojili smo si uspešnico Gordona Ramsaya: njegov ameriški zajtrk je boljši z …

Fotografija: Thinkstock

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana