Testenine v grahovi omaki z lososom

Že malo siti šunke in jajc?

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– večja čebula
– 400 g zamrznjenega graha
– sol, strok česna, oljčno olje
– 500 g testenin
– 300 g svežega lososa
– eko limona, parmezan

Priprava

1. V velik lonec nalijemo vodo za testenine in jo pristavimo.

2. V drugo posodo nalijemo 4 dl vode in jo začnemo segrevati. Ko zavre, jo solimo in vanjo položimo lososa. Kuhamo 5 minut, nato vzamemo iz vode, vodo prihranimo.

3. Čebulo narežemo in stresemo v ponev. Dodamo grah, žlico olja in hitro popražimo, nato zalijemo z lososovo vodo. Odkrito kuhamo 5–10 minut, da se grah zmehča.

4. Medtem krop v velikem loncu solimo in zakuhamo testenine.

5. Polovico kuhanega graha prihranimo, preostalo pretlačimo v pire, nato prihranjen grah vrnemo v omako.

6. Česen stremo in z njim začinimo omako. Dodamo lupinico limone, nato sok limone in omako solimo po okusu.

7. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v grahovo omako. Dodamo še razkosanega lososa, krepko pomešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode od testenin in takoj postrežemo s parmezanom in solato iz vložene rdeče pese.

Naredimo vnaprej: Omako lahko skuhate vnaprej, vendar bo najverjetneje med hranjenjem spremenila barvo. Lahko pa vsaj lososa skuhate vnaprej.
Nasvet: Ne pozabite na limono, ki čudovito zaokroži okus, da postane jed osvežilna, lahka.
Poizkusite še: Ponev z mlado špinačo in čičeriko

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana