Za nosečnice: kaj jesti zjutraj

Vam je preveč slabo, da bi lahko kaj pojedli? Tu je pet receptov za zajtrk, ki ga zelo hitro pripravite in z njim preženete jutranjo slabost.

Vsi vemo, da je zajtrk »najpomembnejši obrok dneva«. Toda ženske v prvih mesecih nosečnosti mu večinoma posvečajo premalo pozornosti. Za to obstaja resen razlog: jutranja slabost se začne, ko zjutraj odpremo utrujene oči in poskušamo dvigniti glavo z blazine, pri tem pa se počutimo, kakor da bi noč preživeli na zibajoči se barki sredi morja.

Sliši se presenetljivo, vendar jutranjo slabost najučinkoviteje umirimo z ustrezno hrano. Slabost se pogosto pojavi zaradi padca krvnega sladkorja, zato se lahko nadaljuje iz jutranje v opoldansko in večerno, če ne boste ves dan jedli rednih majhnih obrokov.

Okus vsake ženske je med nosečnostjo drugačen, nekatere imajo raje zelo sladko hrano, drugim bolj prijajo močno začinjene ali kisle jedi. Vendar se zdi, da si vse nosečnice močno želijo ogljikovih hidratov. Pomanjkljivost prevelikega vnosa ogljikovih hidratov, zlasti predelanih, je predvsem to, da vplivajo na povišanje ravni inzulina v krvi, sledi pa hiter padec ravni krvnega sladkorja. Tako je lahko po zaužitju hrane v krvi manj glukoze kakor pred obrokom, zato nam je nenehno slabo in se nam vrti. Z več uravnoteženimi obroki, ki vsebujejo vse skupine makrohranil, upočasnimo absorpcijo glukoze in omejimo izločanje inzulina. Uravnoteženi obroki zagotavljajo stabilnejšo raven krvnega sladkorja in pomagajo zavirati apetit. Za ta proces pa je najpomembnejši prav zajtrk.

Med nosečnostjo (in po njej) je koristno uporabljati nekoliko več domišljije pri pripravi zajtrka in se ne zanašati le na tradicionalne kosmiče z mlekom ali jajca in kruh. Raznovrsten zajtrk bo spodbudil tek, ne glede na jutranjo slabost. Tu je pet idej.

1. Jajčna košarica s paradižnikom in popečeno papriko

Sestavine
– 2 rezini polnozrnatega kruha
– 5 ml oljčnega olja
– 1 veliko jajce
– mešanica zelišč po želji
– popečene paprike
– 4 majhni paradižniki

Priprava

1. Kruh poškropite z oljčnim oljem. S koščki kruha obložite vdolbinice v pekaču za mafine, da bo podobno košarici.

2. V jajca umešajte zelišča in na drobno narezano papriko in paradižnik, nato z mešanico prelijte kruh.

3. Pekač postavite v pečico, segreto na 180 °C, in pecite od 15 do 20 minut.

2. Opečenec z avokadom, paradižnikom in posneto skuto

Sestavine
– 2 rezini polnozrnatega opečenca
– 1/4 avokada, ki ga pretlačimo v namaz
– 60 g manj mastne skute
– 4 rezine svežega paradižnika
– sveže zmlet črni poper in sol po želji

Priprava

Skuto namažite na opečenec, dodajte avokadov namaz in paradižnik. Začinite po želji.

3. Lepinja z namazom iz čičerke in zelenjavo

Sestavine
– 1 polnozrnata lepinja
– 30 ml doma pripravljenega namaza iz čičerke (uporabite lahko tudi kupljenega z manj maščobe)
– kumare, paradižnik, različne vrste paprike in gobe

Priprava

1. Lepinjo popecite v pečici, nato jo razrežite, da dobite majhen žep.

2. Napolnite jo z namazom iz čičerke in narezanimi kumarami, paradižnikom, papriko in gobami.

4. Napitek iz banane in ananasa

Sestavine
– 1 majhna banana
– 150 g ananasa
– 125 ml posnetega navadnega ali vaniljevega jogurta
– 5 indijskih oreščkov ali mandljev

Priprava

1. Sestavine zmešajte v mešalniku – če je napitek pregost, dodajte malo mleka ali vode.

Opozorilo: Med nosečnostjo ni priporočljivo jesti arašidov, ker so nekateri nanje alergični.

5. Jagodni napitek brez mleka

Sestavine
– 250 ml zamrznjenih jagod ali drugega jagodičja
– 250 ml na kocke narezane melone
– 250 ml sojinega mleka z okusom vanilje
– nekaj listov mete

Priprava

Sestavine do gladkega zmešajte v električnem mešalniku.

Preberite še: Pričarajte si hygge v kuhinji

Besedilo: Guliver
Naslovna fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana