Zapečen koromač

Hitra in preprosta priprava, odličen okus na praznični dan.

Priprava: 5 minut; čas peke: 10 minut.

Sestavine

– 4 večji koromači
– 2,5 dl smetane
– kozarček izkoščičenih črnih oljk
– 150 g poltrdega sira, ki se dobro topi

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180–200 stopinj.

2. Koromač očistimo, liste prihranimo za okras, korene pa narežemo na večje kose. Stresemo jih v lonec, prilijemo vodo do polovice, rahlo solimo in pristavimo. Ko zavre, pokrito kuhamo 2 minuti, da se koromač napol zmehča.

3. V model naložimo koromač, prilijemo smetano.

4. Izkoščičene oljke narežemo, sir pa naribamo in oboje potresemo po koromaču.

5. Postavimo v segreto pečico za 10 minut, da se hrustljavo zapeče. Okrasimo s prihranjenim koromačevim zelenjem.

6. Ponudimo po gosti bučni juhi kot prilogo puranjemu zrezku. Zraven postrežemo še mlado solato, tisti solatni miks, ki ga prodaja že skoraj vsaka branjevka na tržnici.

Nasvet: Koromač je skoraj brez kalorij, zato ga brez slabe vesti v jedeh povežemo s smetano in sirom.
Naredimo vnaprej: Lahko, le težko jo je pogreti. Jed je sicer odlična tudi hladna.
Poizkusite še: Govedina z belgijskim radičem

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana