Kako nad umazanijo v neopaznih kuhinjskih kotičkih

Da bo šlo čiščenje hitreje, pa smo pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Svoj prosti čas najraje preživljamo v kuhinji, ko pa pridejo tiste sobote, namenjene generalnemu čiščenju, bi najraje zbežali. Šele takrat namreč ugotovimo, da ima kuhinja nešteto kotičkov, ki jih je na prvi pogled zelo zoprno očistiti. A čiščenje kuhinje ni nujno nočna mora. Prižgimo si radio ali nadenimo slušalke in se opravila ob prijetni glasbi lotimo pozitivno naravnani.

1. Korito in lijak

Tudi če odprtino v lijaku prekriva mrežica, ki naj bi zadržala koščke hrane, marsikaj zdrsne po cevi, in da bi se izognili obisku vodovodarja, se moramo vsake toliko posvetiti tudi tej nevšečnosti. Da bomo učinkoviti, a tudi ekološki, je najbolje, da čistilo pripravimo sami. Četrtino skodelice napolnimo s sodo bikarbono, četrtino pa z limoninim sokom, nato dodamo malce vode in dobro premešamo. Dobljeno zmes zlijemo v lijak in pustimo delovati vsaj dobrih pet minut (čim več, tem bolje), da se ostanki in umazanija razgradijo. Nato v odtok preprosto spustimo vodo – in zoprno opravilo je končano.

2. Pomivalni stroj

Čeprav pomivalni stroj večino časa rešuje našo umazanijo, moramo kdaj pa kdaj tudi mi očistiti njega. To lahko naredimo zelo preprosto: na dno pomivalnega stroja zlijemo dva decilitra kisa in zapremo vratca, prazen pomivalni stroj pa zaženemo na običajnem programu. Kis bo odstranil vodni kamen in znebili se boste neprijetnega vonja, pomivalni stroj pa bo spet deloval kot švicarska ura.

Foto: PIKSEL/Thinkstock

3. Držalo za nože

Tudi vi včasih odrežete kruh in nož položite nazaj v držalo, ne da bi ga takoj pomili? Drobtine se tako naberejo v nožnici, ki pa zaradi ozkih odprtin ni nič kaj prijetna za čiščenje. A obstaja rešitev. Iz držala odstranimo nože, ga obrnemo na glavo nad kuhinjskim koritom ter dobro stresemo, da drobtine padejo ven. Nato enega izmed nožev oblečemo v brisačko, pokapljano z belim kisom, ter s to doma narejeno čistilno napravo očistimo luknje.

4. Kuhinjske omarice

Na daleč so videti čiste, a če po njih podrgnemo s papirnato brisačko, bomo ugotovili, da se je na površini kuhinjskih omaric nabralo kar nekaj maščobe in prahu. Najbolj učinkovito in preprosto bomo površine očistili s krpo iz mikrovlaken, ki jo namočimo v doma narejeno mešanico vode in nežnega praška za pomivanje posode. Tako se bomo izognili agresivnim in okolju ter zdravju neprijaznim čistilom, naše omarice pa bodo znova sijale.

Foto: diego_cervo/Thinkstock

5. Vrč za gretje vode

Vsak dan znova v njem zavremo le čisto vodo, a sčasoma se na dnu nabere ogromno vodnega kamna, ki pa ga bomo najlažje očistili tako, da v vrč natočimo nekaj mililitrov kisa ter pustimo delovati kakšno uro. Kis bo učinkovito razgradil vodni kamen, na koncu pa vse skupaj le odlijemo ter dobro speremo.

Preverite še: Za vse, ki prenavljate: TOP pet aktualnih kuhinjskih trendov

Avtor naslovne fotografije: Choreograph/Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je eden izmed meni najljubših delov hiše. Zame je prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje. Želim si, da bi nekoč imela veliko kuhinjo z otokom in pogledom na morje ter dolgo polno zasedeno leseno jedilno mizo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana