Ana Roš Hišo Franko popeljala na lestvico najboljših restavracij na svetu

Končno se je na lestvici 50 najboljših restavracij sveta znašla tudi Slovenija.

V Bilbau je bil objavljen seznam 50 najboljših restavracij sveta, na 48. mestu pa se je znašlo tudi slovensko ime. Med gastronomsko elito se je namreč uvrstila Hiša Franko, ki jo že leta vizionarsko vodi Ana Roš, ki je sicer lansko leto prejela tudi naziv najboljše chefinje na svetu in se s svojo restavracijo uvrstila na 69. mesto najboljših.

Hiša Franko pa na lestvici ne izstopa le s slovenskim imenom, temveč je tudi edina restavracija na lestvici, ki jo vodi ženska, kar le še potrjuje, da Ani Roš v svetu visoke kulinarike resnično ni para.

Na vrh lestvice pa se je povzpel naš ljubi Massimo Bottura, s katerim smo se pred časom tudi pogovarjali (prispevek lahko preberete tukaj) in nam je popolnoma jasno, kako mu je uspelo navdušiti tudi žirijo, ki je tokrat sestavila lestvico najboljših.

Osteria Francescana namreč v ospredje postavlja fuzijo italijanske tradicije ter drznega vizionarstva, kar pa nato doživite na krožniku, nikakor ne morete opredeliti z besedami. Massimova restavracija se sicer že dolgo giba v vrhu najboljših restavracij, prav tako je Bottura že osvojil prvo mesto, a se je italijanski chef naslova kljub temu iz srca razveselil ter ga s ponosom sprejel. Pripadel mu je na podlagi glasovanja več kot tisoč chefov, gastronomskih kritikov ter drugih ekspertov kulinarične industrije.

Zmagovalna trojica letos ostaja v Evropi: tik za Osterio Francescano pa sta se znašli še španska restavracija El Celler de Can Roca ter francoska Mirazur. Lanska zmagovalka Eleven Madison Park iz New Yorka pa je zdrsnila na četrto mesto.

50 najboljših

1. Osteria Francescana (Modena, Italija)
2. El Celler de Can Roca (Girona, Španija)
3. Mirazur (Menton, Francija)
4. Eleven Madison Park (New York, ZDA)
5. Gaggan (Bangkok, Tajska)
6. Central (Lima, Peru)
7. Maido (Lima, Peru)
8. Arpege (Pariz, Francija)
9. Mugaritz (San Sebastian, Španija)
10. Asador Etxebarri (Axpe, Španija)
11. Quintonil (Ciudad de Mexico, Mehika)
12. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, ZDA)
13. Pujol (Ciudad de Mexico, Mehika)
14. Steirereck (Dunaj, Avstrija)
15. White Rabbit (Moskva, Rusija)
16. Piazza Duomo (Alba, Italija)
17. Den (Tokio, Japonska)
18. Disfrutar (Barcelona, Španija)
19. Geranium (Köbenhaven)
20. Attica (Melbourne, Avstralija)
21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Pariz, Francija)
22. Narisawa (Tokio, Japonska)
23. Le Calandre (Rubano, Italija)
24. Ultraviolet (Šanghaj, Kitajska)
25. Cosme (New York, ZDA)
26. Le Bernardin (New York, ZDA)
27. Boragó (Santiago, Čile)
28. Odette (Singapur)
29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Pariz, Francija)
30. D.O.M. (São Paulo, Brazilija)
31. Arzak (San Sebastian, Španija)
32. Tickets (Barcelona, Španija)
33. The Clove Club (London, VB)
34. Alinea (Chicago, ZDA)
35. Maaemo (Oslo, Norveška)
36. Reale (Castel Di Sangro, Italija)
37. Restaurant Tim Raue (Berlin, Nemčija)
38. Lyle’s (London, VB)
39. Astrid y Gastón (Lima, Peru)
40. Septime (Pariz, Francija)
41. Nihonryori RyuGin (Tokio, Japonska)
42. Ledbury (London, VB)
43. Azurmendi (Larrabetzu, Španija)
44. Mikla (Istanbul, Turčija)
45. Dinner by Heston Blumenthal (London, VB)
46. Saison (San Francisco, ZDA)
47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Švica)
48. Hiša Franko (Kobarid, Slovenija)
49. Nahm (Bangkok, Tajska)
50. Test Kitchen (Cape Town, JAR)

Preberite še: Intervju z Ano Roš: Ne morem biti več vlečni konj

Fotografija: Roman Šipić

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana